Pages

Reasons To Continue Writing

Tuesday, August 16, 2011

Tak Salah Kot Speaking London

Assalamualaikum.

Kenapa Sesetengah Orang Susah Nak Fasih Berbahasa Omputih?
Atau Pun, Kekadang Kita Lupa Satu Perkataan Tuh Walaupun Perkataan Tuh Senang?
Contoh Macam Situasi Sis Lana, Dalam Entry NEH.
Dia Lupa Perkataan 'Bridge'.

Sebenarnya, Situasi Tuh Selalu Berlaku Kat Kita Semua Kan.
Sama Je Kalo Orang Cina Nak Berbahasa Melayu.
Or, Kita Melayu Nak Berbahasa Arab.
Sebab Kurang Praktis Tuh Buat Kita Makin Susah Nak Fasih.

Cara-Cara Nak Memantapkan English
1. Buat Crossword Puzzle, Or Word Search.
Tapi Selalunya Jarang Kita Nak Cari Maksud Perkataan Kita Tak Paham Dalam Word Search Kan?
Biasanya Kita Cari Je Perkataan Tuh, Tak Kisah Pun Maksud.



2. Baca dan Fahamkan Novel Serta Movie English
Setakat Baca, Susah La Jugak Nak Improve. Always Prepare A Dictionary With You.
Best Tau Guna Kamus Neh.
Movie And English Drama Is A Big Help.
Kalo Boleh Jangan Cari Subtitle Bahasa Melayu, Sebab Translation Tak Tepat.
Instead Use English, Tak Paham, Cari Maksud. That's How You Learn.


3. Maen Scrabbles, Sahibba
Build English Words. Kita Boleh Increase Vocab, Increase Jumlah Perkataan English Yang Kita Tau.
Selain Daripada Dapat Perbanyakkan Perkataan, Kita Jugak Dapat Biasakan Diri Dengan Bahasa Inggeris.

4. Aktifkan Diri Berbahasa Inggeris
Pedulikan Orang Yang Being Judgmental. *tekan untuk video*
Mat Luthfi Sindri Cakap Kan, Tak Semestinya Cakap Omputih,
Orang Tak Cintakan Bahasa Kebangsaan Dia.

Sebenarnya Kalo Nak Mantapkan Bahasa Laen Pun Boleh Cuba Cara Kat Atas.
Banyakkan Baca Buku Bahasa Arab,
Guna Tafsir Al-Quran Untuk Lebih Memahami Isi Al-Quran.
Bila Kita Paham Sesuatu Yang Kita Baca,
Lagi Seronok Kan? =)

psstt: Thank You BelogKiter For Giving Extra Tips. I've Added It In Here =)

82 comments:

Dhiya Fariza said...

Nice one :)

eintan nurfuzie said...

CIK KURENG LA DALM GRAMMER..YG 2 SLLAU XLEH FULLMARK

~Budak kecik punyer bl0g~ said...

Salam...nice info!
(juz want to improve my english, that's why, I'm writing in this language) =)

actually, i'm quiet ok in writing, grammar.
But the most difficult thing is...I cant speak fluently.
Want to share with somebody else...who are good enough in their speaking. But, dont know how to start.
Any idea?

ArulchelseA said...

aku cuak sikit bahasa ingeris ni..tu sebab pelancong tk berani tanye kat aku..nnt diaorg pun cuak bila aku ckp kih kih kih

Luqeem™ said...

buat vlog je..senang..haha..bila org kritik, disitu baru kita tahu kesalahan..

hafiz hafizol said...

Sy memg suka ckp ompteh. Nampak vough. Tp sy x pandai lah... Pr0n0nziati0n sy slalu x btl. Haha

shafmechy said...

cakap dgn diri sendiri dlm english

Ina Nadia said...

selalu having problems with grammar.*sigh*.cikgu ina cakap ina speaking okay but problem grammar tu je la.entah macam mana nak repair tu.

Jiejah Gorjes said...

suke bace buku english berserta kamus dwi bhs di sebelah kihkihkihkih

sleeping_maniac90 said...

bab bca novel tuh mmg pling mals skali hahahaha...
adoi...
mls nk bkk kamus..

Cik Bell said...

yup..kadang gme2 tu la yg membantu..
then.speak je english even bi kite broken..lme2 improve la nanti ;)

kiz said...

ingat masa sekolah dulu..hari rabu je semua kena cakap english...haha

ZWAN SABRI said...

btol tu btol..
practice make perfect..
ritu zwan adalah p interview keja..
dia speaking n zwan pown speaking la balik.. dalam rancak dok speaking tu, tiba2 ada ssatu dua perkataan yg zwan lupa nama dia dalam bahasa inggeris.. lepas tu trus dah mula gagap dah speaking.. meaybe klau slalu practice speaking, mesti kejadian macam tu x jadi kan.. HUHU


MySuaraBlog: Penyakit Makan Benda Pelik

abghani said...

djh 1 sampai fom 5 masih lagi tk fasih org putih

Ema Razali said...

yeee setuju! kalau dgr org ckp omputih.. misalnya tengok cite omputih, kita boleh faham.

tapi bila nak speaking2 ni memang tergagap sket. kdg2 tak ingat satu2 words tu.. sbb kurang praktis.

kalau men game kat playstation ke, mana2 pon.. boleh gak improve BI :)

Bro ahmad said...

dari sekolah rendah sampai sekarang gagal bi nak macam mana lagi..dah bebal kot hmm

Run Away said...

Fail...lau sikit legh ar....;d

Run Away said...

Fail...lau sikit legh ar....;d

belogkiter said...

nice info.. nak tambah sikit boleh .. sekadar perkongsian..

1) dengar siaran radio inggeris..
2) tengok movie inggeris buka subtitle dalam bahasa inggeris.....

eRa97 said...

nice info..
nak trylah.. leh tak? he he he

saye lemah dlm grammar.. masa t-cher check my essay, selalunya banyak contengan2 merah yg ada kat kertas tue.. sedihnye :( .. mungkin saye leh guna info ini tuk memantapkan lagi grammar saye .. he he he ^^.

farah hanim said...

arghh
neighbour bagi tips nak speaking london.hehe :D

yang pentg fara xsuke tengok movie orang puth.hehe :P
kalo nak main scrabble ngn bt crossword tu suka la.weee :)

Mr.Thinker@Ali said...

untuk orang2 di atas: kalau x mau ada masalah grammar, buat ayat yg simple. cukup hanya 5 atau6 patah perkataan dalam 1 ayat. ayat pendek, sng nak jaga grammar. ayat dalam English x perlu panjang2 macam bahasa melayu. ingat, kamu mengarang dlm BI bkn BM. maka, jangan dibahasa inggeriskan ayat itu. untuk belajar English mudah, rajin2 tgok movie US. ayat simple. sebutan simple. nak advance, rajin2 layan movie UK plak. sebutan lebih asli dan pekat. US dan UK berbeza. kena gak amek tau. lg2 bab mengarang ayat. Malaysia gunakan UK bkn US.

LyNn AnaLya said...

Kadang2 segan nak ckp sebab tak fluent sgt.. lebih2 lagi tak ada siapa yang nak speaking dgn saya..hehe..tp kalau tulis ok je..cakap je kurang sikit..hehe ;)

dilah_buzz said...

mmg tergagap kalau lupa beberapa word. mse stdy all subject in english. mmg lah fhm. tapi bila nk presentation. hah amik kau, campur aduk jadinya.paling sakit jiwa time exam. lupa satu word jadi tension. bila kita belasah jer ,lec tak fhm. terus kurg mark.interview lak lau kene speaking lagi lah. disebbkn nervous boleh lupe sume.nk atasi problem nih terpaksa cakap campur aduk. kt fb atau chat try gune bi.paling best lau dpt kwn org asing.seronok tau!

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

fee belajar melalui english songs..better songs kot sbb senang nk paham word tuh.. just my opinion..:)

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sume terletak pd diri sndri kan..

kokser kokdam said...

i dont like belek2 diksyeneri la..
so lazy..

i just talk2 kokser kokdam..

hakhakhak

syrupmasin said...

1 dgn 2 selalu..nomor 4 sekali sekale buah pale..nomor 3 ta penah..haha :)

BeloG MTT said...

Nice tips... Selalunya bila kita biasa praktik kan benda tu akan jadi terbiasa.. =..="

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

nice info

thanks sharing ya

choki pom tak fasih berbahasa inggeris nie

lidah macam berbelit2 je

hehe

:)

alif haris said...

jom nyanyi london bridge is falling down :D ehhehe

eh fa ..alif dah letak feed blog fa kt blog alif ye :)

cha zainol said...

baca dan baca dan baca. cakap. jangan takut. lama lama mesti mantap.

saya cello191 said...

jangan malu nak speaking~~^^

muhamad hanif said...

yeah,

malay people is always like to be judger.


(weeeiittt, speaking sudah)

KimiCnoL said...

betul3..tapi kimi suka tengok movie english..yang lain2 tue jarang..hihi

schaze zainn said...

kalau schaze lebih kepada dengar lagu.

so dari lagu bleh tgk lirik, lepas tu kalau tak sure baru bukak kamus.

waktu sekolah dulu la selalu buat mcm ni..ekeke

dah keje ni takde masa dah nak cari lirik2 segala tu..xP

ABU said...

wah nice tips..penting ni..serius..

ZORA said...

rasenye paling terbaik nak mntapkan english ni tgk movie je kot...senang pon senang...

teynteyn the doll said...

satu lagi cara, nyanyi n cari lirik lagu2 inggeris, believe me it helps a lot=)

alif haris said...

hehe tq fa ^^

aleen aiden said...

alin dulu debator skolah.mase ptandingan bley la speaking.skang bile lame xspeaking,skali skala kene speaking die jadi mcm lambat loading.sekat2.kadang2 xjumpa word yg sesuai jugak.hu3

e z z a t y said...

suke entry nie..hee..sebab tue suke tengok movie english.HAHA :D

ChaCha said...

dh lm x speaking..bwahahaha

bella luna said...

ske entry nie,tak mampu nak maju sbbnya setiap kali nak speaking selalu je ade suara2 sumbang perli2,aishh,.

echaRierie said...

no 1..sgt suka main search2 word ni..beli buku lg..haha..
no 2..yeah..suka baca novel english jgk..

but..good tips fa..:)

ILA HonEyBuNNy said...

nice tips....

kalau kita nak mantapkan bahasa kita..mmg kena ada usaha yg gitu...ehhe..

suka dengar lagu english banyak2 sampai terhafal..ehhehe

ツ Bieaz ツ said...

Nice info Fa....

betul ek apa salahnnya speaking london untuk kemudahan diri sendiri gak
tapi kekadang bila speaking je ada la yang perli bagai...huhhhhh apapon tak usah peduli orang lain nak kata apa hahahaha

iMBobo said...

utk mantapkan kita kena rajin dan byk practice :)

YOUsoF said...

Serius, ini nampak simple tapi boleh banyak membantu!! terimakasih²... ;)


Nak rajinkan diri praktis lah lepas nih!

ArulchelseA said...

p/s:oo jadi jiran ek..tapi sy punya feed tu tk update..tk tau knpa..tp da letak ok la..Fa pun jd jiran sy..

Mohd Izzar said...

pertama sekali kta kena hapuskan mentaliti..

"ek, eleh..cakap owg putih plak.."

Anyyss Shuhaimi said...

betul3..setuju!

dill said...

satu lagi, bleh tgk kartun bahasa inggeris. mmg bunyi mcm lucu. sekurang2nye bertambah vocab :)

dill.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku pon pelik la.. nape aku ne lembab sangat english.. pada hal dari kecik aku blaja bahasa ni.. betol kata fa, maybe sebab kita xberani nak mempraktikkn nye kn :(

diana said...

akak pun tak fasih la...
yang peliknya bila tengok tv dan baca buku boleh paham...
nak cakap je tak berani...
takut salah sebut,..:p

diyan said...

yup setujuuu dengan kamu :') jgn pikir apa org nk cakaaaapp

C i k P i p i T e m b a m said...

Aah betul tu . kita dlu pon xreti nk speaking pebende . slalu baca novel english n carik maksud yg kte xfhm . mmg berkesan .

Kesah.Itu said...

betul tu..kdg2 melayu ni, bile kawan tersalah ckp omputih, gelak2..time die tersasul n org gelak..tau lak terasa..hehu..

so, kite biarkan je ..jgn peduli org..:)

Wanie said...

yang no 4 tu kena buat selalu..kalau tak praktis mmg tak kan blog fluent english..

akak malas sbb tu english gagap2 je..hihihi

Nana (phoged) said...

oyeah.. setuju sgt!!

cik bulan said...

bulan selalu chat ngan foreigners..^^..its really helpful..haha..banyak vocab baru akan belajar ok..caye la..

Cik Azizah said...

setuju jugak...mgkin sbb tak terdedah dgn bahasa english.jd kita kurang fasih..

Laila Majid said...

entry berguna :]

saya kan nak speaking je mesti tak confident.malu je diketawakan org lain.tp tu la selagi asyik dok pk malu je smpai bile pun xmaju kan.haha

Mrs.Yie said...

akak x reti la nak speaking london ni..hehe..fa tolong ajar boleh? :)

Liyana Zahim said...

Ebery tesday lets speak london jum> Hahahahhaha.. Fa, iium encourages its disciple to speak english everyday tat wil mke u feel lke OMG is tis niyuyok city??

TYNTHA LANA said...

Tia, akak da cuba cara2 tia sebut ni..and tambah skit lgi, akak salu nyanyi lagu omputih..tpi tak bermakna mengagungkan mereka, cuma muzik tu lebih dekat dgn akak kot. Tiap kali tak paham words dalam mana2 senikata lagu, akak usaha habis cari maksudnya,hehehe.

~thanks tia :) sayang dia.. :)

amir aizat said...

yes, selalu dgr music english jer.hehe

Ezad Skytech said...

praktis cakap english depan cermin sorang2..hee~

Khairil said...

nak kuasai english ni kena banyak bercakap english dan membaca buku english, baru cepat mahir...

caliph shuriken said...

stakat ni bole jaa paham bahasa omputih tapi jarang praktis.. so dh rsa kekok bila nk speaking, huh...

tiefazatie said...

nice la dear..hee..=)

ecadwinkyasha said...

dulu english saya teruk tau..(sekarang pun sama :)) tapi,macammana say improve,sbb saya suka dengar lagu english,then salin lirik..nyanyi sorg2x..pronounce pun jadi bertambah baik..tapi susah,bila saya cakap english,housemate macam menyampah.maybe sebab dorg xpaam ke apa?.ntahlah..apa salahnya cakap english kan,.takde ruginya pun.

Saiazuan said...

dan dgr lagu inggeris :D

said...

saye sejak darjah 5 makin suke english. gara2 cerita harry potter. sejak2 dari tu dah fasih speak in english. dah slang british+american.hoho.. dengar lagu english pun banyak membantu jugak selain tengok movie english and baca bahan bacaan english.

^__^

wawa wadzir said...

betol2..kita susah nak ckp satu bhs yg laen coz kite x praktis..praktis make perfect..

btw, for me english movie n english songs mmg sgt membantu improve my english n increase my vocab..^^

x salah ckp bi..kan kite kene memperkasakan bahasa melayu dan memperkukuhkan bahasa inggeris..^^

siti kektus said...

bi kite so so je. salah satu sebab, malas. sobs.

APAN said...

bila x amal jadi gitu la....

bila tengok sidang media asyaf kot namanya..yg kena rompak kat londan tu.bila dengar slang british dia cambest lak.huhu...

Nur Fiyzza said...

Permainan zaman kegemilangan ku 1 ketika dulu..hehe suke sgt main sahiba :)

Princess Feyqa said...

nice entry :) that y kat uni sekarang tekan kan bahasa Inggeris. semua student mesti tahu cne nak speaking, writing and grammar kena betul huu~

Syuxer said...

perghh berdarah lidah syuk nak lembutkan bercakap english versi london neh hahahah..

syaz@rozelt said...

rase yg paling fun dalam semua tips tu..main shahibba or scrabble..klu nak bce novel lak kena kamus ada kat sebelah..hehe

meaw said...

betul !meaw duk online pon macam study gak,kalau baca entri orang yg bahasa london tu,kat sebelah mesti ada dictionary,dictionary bagi meaw dah macam novel :D