Pages

Reasons To Continue Writing

Wednesday, August 3, 2011

Tak Elok La Awak!

Assalamualaikum.

Pejam Celik Pejam Celik,
Dah Masuk Ramadhan Ke 3 Yea.
Jom La Kita Sama-Sama Kejar Ganjaran Ramadhan Kayh!

Sebenarnya, Fa Nak Cakap Pasal Tanggungjawab. *huh berat*
Tanggungjawab Kita Sebagai Seorang Anak.
Yang Dah Pangkat Mak Ayah Tuh,
Kalo Nak Sokong Fa Bagus Jugak. Hehe

Majoriti Pembaca Blog Neh Student IPTA/IPTS.
Kebanyakkan Nya Jugak,
Tempat Belajar Jauh Dari Kampung Halaman.
Maka, Tiada Lah Ibu Bapa Untuk Perhatikan Kita.

Jangan Ingat,
Parents Takda Kita Boleh Buat Suka Ati Ja.
Pegi Tengok Midnight Movie,
Lenjan Sana Sini.

Walaupun Kita Kata,
" Aku Bukan Keluaq Sorang, Tak Pe Penyamun Takut Kalo Ramai2 "
Tapi Malang Tidak Berbau.

Cuba Bayangkan,
Berderau Jantung Mak Ayah Ada Tetamu Datang Dari Balai Polis Sungai Buloh,
Anak Terlibat Dengan Kemalangan Di Batu Tiga.
Setahu Diorang, Anak Belajar Kat Bangi.

Lepas Dah Buat Sekali,
Takda Apa Berlaku,
Tuh Yang Kita Ingat Boleh Buat Selalu.

Hilang Berkat Ilmu Bila Kita Tak Hormat Mak Ayah.
Kalo Nak Keluar,
Bagi Tau La Diorang.

At Least,
KALAU Benda Buruk Berlaku,
Diorang Takda La Rasa Terkilan Sangat Sebab Dia Tau Anak Dia Jujur.

' Once You Lied, You'll Always Be Known As A Liar '
 

psstt: Kak Rara, Saya Dah Update Nehh. =D

71 comments:

dill said...

yeap. jadilah anak yang diredhai Allah & ibu bapa :)

dill.

syrupmasin said...

baek la lepas nih jd anak yg baek :D

abghani said...

ibubapa adalah tempat kita bermula...hormatilah

abghani said...

ibubapa adalah tempat kita bermula...hormatilah

TYNTHA LANA said...

betoi, setuju! Bagus tia, cuma tak pedas je. Ni pengalaman akak, duk umah sewa.. member2 ajak..tpi akk tak berani. depa ajak pi makan2 kat kg baru,kl nun. dri s.alam tolak kul 9 malam..3,4 pgi bru balik.. sumpah,skit pun tak nyesal tak ikut depa..akak pun pkir cam tia lah.. akak taknak tetiba akak masuk dalam paper "sekumpulan pelajar U cedera parah apabila melanggr bla bla bla.."

parah takpa lgi..maut teruih?? tak kata apa dah..

|| A r a W a n i || said...

setuju sangat.. bila ada niat dlm hati nak keluar meronggeng mlm2, mmg akan tefikir mak bapak.. uff...

ok, noted.

Shaherah said...

wah shera sokong.. memang betul..

dulu shera suka amek duit mama dekat beg duit.. Ade mase tu kantoi.. shera janji tak curi lagi.. tapi bila duit mama ilang.. Shera di tuduh mencuri.. tapi skrg dh tak dh.. mak dah percaye ^_^

sebab tu orang kata.. sekali kita menipu.. seumur idup kita diCOP Penipu.. ^_^

dak eina said...

stuju ngan fa!! jujur lah kt parents!!

ezzaty harith said...

hahaha..jangan tipu mak ayah..x berkat :)

p/s : nsib u ngan umah 30 min je..dekat je..hahaha..tiap2 minggu ayah suh blek :D

Pn. Sheila said...

ye tu... jgn tipu mak ayah bloger2 remaja nie...

Syazwan Che Deraman said...

saya tak sedap hati kalo kuar tanpa ibu bapa tahu ;)

Ummi Atthiyah ILS said...

adalah lebih baek pegi mana2 inform keluarga terdekat dulu.. lau jadi pape, xde laa menyusahkan.

honeybeesyue said...

totally agree with u dear! ;)

Wanie said...

kalau wanie awal2 je gtau nak kuar g mane..tapi bile dah lame kat KL tak gtau pun..parent pun caye kan..hehe..tapi tak tipu, diorang tanye jawab..

ILA HonEyBuNNy said...

dengan ibu bapa la kita perlu jujur...

xbaik tipu menipu...hehe..takoot la tipu mama n abah...idop xberkat..heh

caliph shuriken said...

stuju.. kena jujur x kira dgn siapa pun.. tapi jgn jujur sebarangan nanti kena pijak kapla, huh...

diana said...

mak ayah kat kampung tu dok rasa ank dia jam 11,12 mlm mesti tengah tidoq.padahal merempit,berdeting,
berkaraoke..
kalau depa tau mesti sedih hati depa..
berdosa kalau buat mak ayah kecik hati..

schaze zainn said...

so jangan suke menipu org tua =D

nelly said...

entri ni banyak buat nelly berfikir ..
banyak persoalan timbul .hehe ..
good entry !
:)

ChaCha said...

tak berkat

cik bulan said...

setuju sgt..sbb bila that someone used to lie, we will always sees them as a liar..dan benda prasangka yang manusia tu tanamkan dalam diri dia tu kita susah nak buang ..sbb dah terbiasa dengan perangai suka menipu dia tu..hehe..

p/s:terpnjg la plak..ekekeke..

iefa ujang said...

setakat ni iefa mmg xbrani nk tipu umi abah...jujur nk mampos kdg2.tp skurg2 mak ayah kta thu kan :)

ezzu said...

btol tu...kita sbg anak mesti jgan maruah kedua ibu bapa...

milo said...

sangat setuju......

anyss said...

setuju sokong! setuju sokong! setuju sokong!!

aiNa yaZiD said...

jadilah anak yg soleh dan solehah.
sumpah i sukaaa!! huhuhu..
"once you lied, you'll always be known as a liar"
sekali kita menipu, memang susah org nak percaya lagi.

Pyka Rahmat said...

alhamdulillah setakat ni mana mana saya pergi ibu saya tahu. sekurang kurangnya ibu saya tahu. hehe

apik pehe said...

tau takper..apik sokong bulat2

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

selagi mereka ada hargailah dan hormati lah mereka

:)

feza said...

sebab duduk jauh, wajib begitahu parent. takut kalau pape berlaku. Ada juga kawan2 ajak pi keluar malam2. balik pukul 2 pagi.erkk. mujur tak ikut. tak menyesal pun.

aku & Fantasi said...

betul tu....bila kita buat sesuatu tanpa pengetahuan diorang selalunya akan jadi benda yang tak baik...Lagi teruk kalau kita menipu diorang..

IFA Athirah said...

whoa..i like the statement in red kaler tu.heh http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

cik tikah said...

betul2. kena hormat parents.

Syuxer said...

syuk memang setuju yang kita kena respek kat family kita..kita ada tanggungjawb as anak2..bukan men tiket dewasa boleh wat pe aje..boleh je tapi jangan buat air muka or jantung mak ayah kita berkecai luluh..

ArulchelseA said...

tu la duk kt ukm bangi tu..tp melenjat kat kajang..lepak kt metro kajang smpai malam..kih kih..kdg2 g bukit dukung..merempit..

nurani said...

kne dgr ckp mak n ayah ek..:)

teynteyn the doll said...

ye, azam baru, xmau kuar smpai lewat malam lagi... bkn best sgt pon, lama2 boring jugak;P

Ini Kisah Tia said...

suka quote yang last .. sekali dah menipu , selamanya orang cop muka penipu .. wuuu ~

APAN said...

hormatilah ibubap selagi mereka masih hidup...pesanan utk diri aku gak.huhu...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

biasa la.. bila dh terlepas dari kandang, sume nak nikmati kebebasan tu kn :(

N A T A S Y A ツ said...

wah, best entry ni :D

setuju sangat !

*tak kan lagi kuar tak kasi tau ayah ibu :D

Ema Razali said...

ema selalu bgthu parents yg ema keluar dekat2 je sbb kalau jujur yg ema nak kuar jauh2 confirm dorg tak bg.

tp bila dah tipu, sumpah rasa serba-salah. asyk tengok fon and rasa mcm nak balik cepat je.

Nightroad said...

mtak izin parents if nk kluar ketempat yg agak jauh...kwn pun kne main perann..

mcm saya, if saya ajk kwn saya kluar bercuti, sy akn tnye diorg dlu, dh bg tau parents blum...x bg tau x leh ikut..ha3..kejam...-H2O

tiefazatie said...

ifa dulu2..sllu bgtau mak ayah if ifa nak g mana2..even masa tue duk kat u pun..sbb kan..xtau nape..kalu nak nakal kan..alih2 je..dpt call dr mak ayah nie..haha..

HARITH ISKANDAR said...

mm betul2.terima kasih sbb sudi mengingatkan mereka2 tu.. :)
dapat pahala tau :p

Cik Ice said...

Saya setuju dgn ini n3..!! *sambil angkat tangan..(^_-)

alif haris said...

walaupun alif ni laki, dah besau umuq dah 20 tapi tiap kali kelua mesti bg taw parent ..
sbb dari situ parent akan doakan kita agar selamat sntiasa .. :)

ZWAN SABRI said...

FA, Thanks ye.. tetiba rasa insaf baca entry FA ni.. Zwan kalau jauh dr parents, rasa macam lupa daratan sikit.. HUHU

MySuaraBlog: Jin Islam Puasa Tak?

Ezay Hadry said...

thanx sebab ingat mengingati..adehhh agak terase sket la..haha takpe2 pasni nk kuor bgtau mak ;)

Mat Pintu said...

betol jugakkk...

rockcintan.blogspot.com

Solid Planet said...

This is usually a great blog we want to visit this daily each week .

CutieLiesa said...

dulu masa kat UUM pun akak jarang nk kuar2 nie...coz tkt benda2 yg xdi ingini belaku...dahlah mak ayah jauh..

Xavi De said...

betul tu, skali kita menipu, slamanya orang chop kita menipu...
pakcik dari muda sampai ke tua, even jauh dari family, tetap akan informbila nk jejalan kluar kawasan...

Mrs.Yie said...

yg lebih menyedihkan bila ada pelajar yg sanggup menipu kedua orang tua di kampung..kononnya nak duit untuk beli buku la kononnya..padahal menipu untuk belanja boyprem/gurlprem bila keluar deting..huhu

RerameUngu said...

btol2..mcm RU dulu time blaja kat sabah, parents kat Seremban, even nak kuar jln ngan kawan2 pun bagitau.. sbb dah terbiasa..even smpai skarang pun kalau nak kemana2 mesti bagitau..:)

ABU said...

superlike entry ni..betul tu..
kena jujur, sekurang2nya emak ayah kita tahu kita kat mana..
macam2 blh berlaku..

Amoi MiyaSya said...

setuju ! kadang2 kita buat jugak ! tapi ada masa pk jugak bende2 buruk jadi ishk2.

Cik Bell said...

sokong..betul tu..selagi kita single..kita dibawah tgunggjwb mak ayah..dan kita jugak bertanggungjwb x menyusahkan mak ayah. :)

stellaizz said...

setuju...jujurlah pada keluarga

ZORA said...

mak ayah diutamakan kalo nak dapat berkat..huuhu...

-misz zela- said...

even jauh dr parents..xsmestinya kita bbs buat apa shja.....kesian kat mak ayah kat rumah yg bg kprcayaan pd kite utk bdikari..tp kite spoil kprcayaan tu..jujur tu pntg..walaupun parents xnmpk..y kat atas tu..sntiasa nmpk je apa kite buat..sndri mau ingat =)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

wah! fa peringatan yg baik nih.. trimas bebeh! :D

siti kektus said...

yezza. toksah menipu. kelak diri yg merana. hoho :p

misz sheyla said...

ughhh..insap T__T... dulu2 selalu kuar malam tgok movie la ape..tapi x pernah menipu, cume kalau kuar x gitau aje..huee..tapi alhamdulillah xde jadi pape...skang pun dah keje..time utk balas jasa mereka... :)

shafmechy said...

selalu jadi kat org yg baru nak kenal dunia kononnya, sebelum dikawal parents, bila jauh dari parent, mula la dia rasa 'bebas'...maybe ramai yg pernah, tapi lama-lama matang la, boleh fikir baik buruk...yg x matang2 tu yg kita risaukan

ZouL said...

berfikir dahulu sebelum buat..malang sentiasa tidak berbau..

kaizen said...

btol3... sekali PERCAYE tu hlg xkn dpt balik laa

Mohd Izzar said...

Tak suka kuar malam . walaupun, aku sorang laki. =)

kpah k-poh said...

anak2..hargailah kasih sayang dan kepercayaan ibubapa anda...betapa perit utk melahirkan dan membesarkan...

Mr.Oren said...

' Once You budak LIAR, You'll Always Be Known As A LIAR '

tapi sangka...hati ni boleh berUBAH~

Terbelog said...

baek akak kite ni
pesan memesan :)

lanjan sana sini yg mahal tu hehe