Pages

Reasons To Continue Writing

Tuesday, August 23, 2011

Mak Saya Tanya

Assalamualaikum.

Entry Neh Takda Kena Mengena Dengan Mana-Mana Pihak.
Tak Da Niat Untuk Menyentapkan Sesiapa.
Hanya Ingin Menyoal Kembali Apa Yang Disoal Mak Saya.

Mak Saya Tanya,

" Cantek Sangat Ke Pakai Gown Tiga Suku, Takda Lengan Pastu Ada Seluar Ketat Tuh Pulak Tapi Pakai Tudung "

" Dah Takda Lengan Kena Pakai Inner Ketat Lagi, Tak Panas Ke "

*Seluar Ketat = Legging*

Saya Hanya Mampu Menjawab,

" Pesen Kot Sekarang "

*Pesen = Fashion*

Mak,

" Dah La Badan Gempal, Nampak Goyang-Goyang "

Saya,

" Apa Yang Goyang??? "

Mak,

" Lemak Kat Lengan " " Macam Tak Boleh Je Pakai Macam Tuh? "

Saya,

" ............................................... "

Korang Boleh Tolong Jawab Tak?

92 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

kalau ikutkan jawapannya boleh jaa. itu pun kalau si pemakai x reti baca dekat kad pengenalan bahawa dia seorang Islam. ataupun mungkin dia hanya Islam pada kad pengenalan sahaja. ata mungkin dia tidak tahu.

yang pasti, si orang itu sama seperti ketidak menutup aurat. in the same time, it means stupid. tutup aurat tapi tidak dibaluti sepenuhnya.

oreocheesecakes said...

entry yg bgus tuk share...:)

ArulchelseA said...

ermm ikut la..kang kata tk boleh..lagi nak pakai.. kih kih kih..

MissViVio said...

aah. mang trend skrg kn..pkai legging then pkai gaun skerat lutut. tp kalu nk pkai legging cmtu, baik xyah pkai sluar trus. sma je la.. nk tnjuk bntuk kaki. yg gmuk 2 yg xley than..nmpk hdoh giler kot..yg krus pon sma je la..nmpk tulang je..haih...

schaze zainn said...

mebi pesen zaman skrg kot =,="

mungking die pk die cantik mcm tu? hihi xP

Fikri said...

konfem xbleh.. 2 pkaian org zaman kuno 2. zaman prasejarah. haha.

Si Pujangga said...

lu pikirla sendiri.. haha..

Fara E's said...

sebab dia rase hot la , dia pkai camtu , haha ;p

farah hanim said...

mak xpnh lak tnye soalan cmtu
tp papa pernh la soalkn kalo tgk dlm tv an
kitrg adik bdik jwb jela gini

ala,ase bdn tu hot..diorg pkai la cmtu.hehee

tu jwpn kami sibling la.hehe^^
maaf kalo der terasa

ZWAN SABRI said...

x dapatlah den nk nolong jawabnyaa.. HAHA..
Upload la gambaqYyang nampak lemak begoyang tuu.. HEHE

laskar pelangi said...

pandailah fikirkan mana yang baik dan buruk kan? walau pun sekarang ni mcm2 fesyen ada..pepandailah pilih yg sesuai dengan hidup..xkan semua fesyen nak try...kn:)

ezzaty said...

hee..ibu zaty pon selalu tanya camtue..hee :D

syrupmasin said...

haha..err..ape kate survey.. :P

diana said...

tambah kalau yang pakai gitu bini orang..
ya Allah..
rasa nak tarik telinga laki dia..

Mrs.Yie said...

islam itu mudah..pakai ketat2 tu kan menyusahkan..buat siksa badan je..dua lapis pulak tu..satu gown satu lagi tight..tah apa2..islam sangat2 mudah tapi manusia seringkali menyukarkannya..adoi..

Terbelog said...

pakai je la ape2 pun
boleh cuci mata

hehe
gurau jerkk....

saya cello191 said...

fashion la tu~~

jadi mangsa fashion..^^

emydiaz3 said...

hmmm...fesyen sekarang macm2 dok ada..bergantung kepada niat si pemakai juga..

meaw said...

taksub sangat dengan pesen sampai lupa nak jaga imej sebenar,huhuhu.... toksah la duk tayang sangat kan.....

KiNa said...

aurat bermaksud menutup aib yang ada pada badan,...melonggarkn pakaian,..menutup bahagian yang mmg patut ditutup,..bukan membalut diri seperti sarung nangka,...wallahualam,..=)

muhamad hanif said...

oh,

bila bertudung dijadikan fesyen semata-mata, maka hasilnya mcm tu lah.



buruk !

echaRierie said...

keke..no komen..
mmg sentap ni..haha

kotak bulat said...

kb gemuk jd mmg sgt2 tak minat pakai mcm tu

apik pehe said...

aaaaa..kena tengok keadaan diri..tapi kalau ikot agama...salah..huhu

Cik Azizah said...

no komen. mereka nmpk menarik kot pakai macam gitu..hehe

Ungu Violet said...

pesen ntah hape2...huhu

Hanafi Madzlan said...

mereka suka. nak tegur pon mereka tetap suka nak pakai. kan?

Anif Abdullah| AA said...

jangan salah majlis sudah la..tapi kang terlebih tegur,lagi diorang pakai ketat..huhu...
*tutup mata rerapat :)

rara pinkmafia said...

yelah kot.maybe tren sangat!

Cik Bell said...

berfashiOn sgt.org tua tgOk pun menyampah.haha..
nie semua penjajahan fashiOn..kita kena bijak pilih yg mana sesuai atau tak sesuai utk dipakai selaku umat Islam yang mempunyai pegangan agama.Ataupun sebab terpengaruh.huhu

My Name is Mar said...

No KOMEN..

KimiCnoL said...

orng berfesen ikut agama,tpi di berfesen ikut nafsu..seksi kan hottt plak..hehehe

najihah sahami said...

haahaha..setuju dengan kak diana tu..kalau bini orang, alamak, laki xmalu ke bagi org tengok semua tu. haha

tiefazatie said...

hahaha..adui la..ntah la..dorg terlebih yakin kot kan..hehe

Syazwan Che Deraman said...

tak elok menjawab cakap mak.
hehhe..

selamat berpuasa.

kesian wan kata wan poy

kaizen said...

mangsa pesen...

Ini Kisah Tia said...

huihhh , memang tak seswai . selalu je Tia nampak . tau badan lemak sana sini still berkeras nak pakai yang sendat2 . tak paham betul ..

LydSunshine said...

Derang bajet K-Pop kot. Hehehe.. teringin nak pakai seksi tapi takleh over takut jadi isu. So, pakai le jugak wp dgn inner dan legging.

Si Nuansa Eyqin said...

muahaha. rock lah mak akak. :)

wan azie said...

bila dunia da smkin dhimpit glabalisasi...



hilang adat, hilang budaya...agama pn da jadi taruhan.....



mintak kita smua djauhkan....

dill said...

nak nampak lawa punye pasal, semua tolak tepi

dill.

syaz@rozelt said...

kalau macam nie 'risau orang mengata' pon kena fikir jugak kan klu nak berfesyen pon..hihi

Pyka Rahmat said...

belilah kerusi gegar pecah lemak.

Ema Razali said...

hahaha semua goyang-goyang >.<

Mohd Izzar said...

tak boleh pki la..
sebab, menampakkn bentuk badan..hooho
so, beerti tak menutup aurat jgk la tu..

qamarguyz said...

salam ziarah..
memang tak cantik, tak sesuai, tak praktikal..memang serba tak kena la..huhu

Nyway sy nak minta jasa baik & sokongan rakan-rakan blogger sikit boleh? Lawati link di bawah & vote di bahagian poll & comment (cari responses ke-36) untuk laman qamarguyz.blogspot.com - Aksara Cinta Ilahi.. ‘Tinta hamba..menuju Yang Esa’..Thanz yer =)

http://komuniti.2dayblogger.com/undian-tagline-blog-terbaik-2011/

Aisya J said...

fuhh pedasnya kata kata. HAHA

Ubey said...

haha. lemak blkg tali selalu ad

misz molecule said...

hahahha.no commetn..

tapi yahudi pengaruh kita melalui 4 F..


FUN, FOOD, FASHION, F. . . .heheh

lupe la ape satu lg..


pesen? tganu je bunyi tu:)

♥ MRS ZACKS ♥ said...

kalu pki yg ketat2 tu sekadar membaluti aurat, bukan menutup :) xckup syrat lgi tuh. hihi

slmt hari rye ^^

Wanie said...

tak boleh tak boleh..
legging tu nampak sangat kesendatan nye..
selalu yg pakai mmg org yang berbadan besar pn kan..

zalin onceitalk said...

jangan jadi mangsa fashion..hehehe..

ChaCha said...

rimas nengok..huhu

cik bulan said...

nk bergaya tak salah..tapi kalo cenggitu.(geleng2 kpala)..

haha..aritu g sopink ..lawak..jmpe macik tu pkai jeans cuba kasut..baju plak baju adik...bile tunduk..ha...nampak lorong2..haha..pastu kan..ade pacik belakang tu tenung je tak kelip2..moral of the story:pkai la baju labuh ye..hahaha

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

macam macam pesen dah sekarang nie ha

diyan said...

prsoalan yang best :P

cik Dil said...

lemak goyang-goyang??hehehe
xsuka engok org pakai legging tuu..burukkk

Fadzli Amir said...

Salam kenal...
hahahha...memang best tang lemak bergoyang2 tu...hahaha....masih ada hati nak pakai ketat,...heheheh

Saiazuan said...

bek pki jubah :D

fairuz said...

haha fesyen skrg macam2. sampai aku pun tak faham

♥♥ arabella ♥♥ said...

hehe...tren zaman skang....

nub said...

x syok aa pesen cenggini

ainondreamergirl♥ said...

skrg ramai yg pakai cenggitu. xleh nk buat apa dah. lg teruk yg pakai legging tuh. malu kot jd pompuan.

dak eina said...

org nk berpesen, kita nk berpesen gak.. xpasal2 jd mgsa pesen..huhu

SoLy SoLicious said...

ade mak xsuke... kalo mak xsuke xsoh pakai la kan....

alif haris said...

islam suruh tutup aurat, bukan balut aurat :) hehe

Shamsuddin Amin said...

btul kata mak tu...
legging kan dah diharamkan... ^^

Liyana Zahim said...

Rmai da jd mgse fashion skrg fa.. :)

misyamissyou said...

errr..xtau nak jawab..yg berlemak ke xberlemak ke..same je.. >_<

shida'R said...

errr....xtaw nk komen lah..ngee :D

anamizu said...

BAJU KURUNG gak selesa..kih3

Khairil said...

bagus entry kamu kali ini..like it!

ika said...

for me la...xyah la pakai cmtu kalau buat org len sakit mata...xpasal org len dapat banyak dosa...

caliph shuriken said...

mangsa fesyen btul laa diorg tu...

ILA HonEyBuNNy said...

huwawwawa....

xterjawap gak soklan neh....apa salahnya kalu smbunyi lemak2 tu kan...xde la org nampak...heheh

iMBobo said...

xboleh pakai ketat2 ni..ppuan kne pakai longgar2 baru manis :D

yana halim said...

Menutup aurat atau membalut aurat? Islam suruh yang mana satu? Fikir-fikirkan...

Cik Bambam said...

masing2 dah dididik apa itu aurat dari kecil.. kalau x faham lagi.. x tau lar.. :)

ZORA said...

ape2 pon bole....

Pia said...

"ada yg nampak cantik..ada yg perasan cantik..tp nampak jelik...ini pendapat akk jer.."

RasyidHamid said...

biasala, pompuan..hahha~

Luqeem™ said...

saya wordless..hehe..

ppuan bila nk bergaya, semua dia nk pkai..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

erkk sungguh memalukan bila nmpak wanita2 islam di luar sana yg memakai legging... nak plak dikenakan ngan tshirt atas punggung.. huhu.. =.='

C i k P i p i T e m b a m said...

kita xpenah pakai gaun 3 suku . haha . kalau inner tu adela . tp skang dh rimas pakai inner tu so , tukar pakai cardigan , hahaha . lemak berterabur beb ! xD

Alip Apai said...

oh sentap dooooo. hahaha. itu mmg tugas ibu :)

Maicher said...

my mom said the same thing too.
hurmm. getting pelik la pesen zaman skarang.

YOUsoF said...

Saya,

"Lemak goyang² la melambangkan orang tu sihat ataupun tidak sihat mak..."





;D

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bile dah tertonjol2 n brgoyang tu kalau orang lelaki nengok tau lak marah kn.. hehehe

Miss A said...

ahaa,betul jgak.nsib baik skunk dah tak pkai inner bju dah. :) malu nye klau kne tegur cm tuh. :(

Xavi De said...

orang Islam kat tempat kita sekrg xpaham antara tutup aurat n balut aurat..
legging n stokin tgn tu antara conoth pakaian yg membalut aurat..
dan lagi satu, legging tu bekuan seluar, tp pakaian alas dalam..
org kita skrg da jadi pesen pakai legging kuar jejalan, sampai nmpak camel toe(seriously)..
sbb tu Rasulullah pernah bersabda, bhw umat akhir zaman menutup aurat tapi mcm bogel..

SaySay said...

1 lagi! Ustazah ada crita..masa nak dekat2 kiamat nanti perempuan ada bonggol unta kat kepala~ sanggul yg diorang pkai tinggi tu lah. maknanya dah dekat kiamat lah ni!

asema . said...

pakai labuh ckit .
erk . hak sendiri kot .