Pages

Reasons To Continue Writing

Wednesday, August 24, 2011

Nak Jawab Soalan Dari Dua Orang Blogger

Assalamuaikum.

Tajuk Tak Leh Common Lagi Ke? -_-
 Entry Neh Sebenarnya Nak Menjawab Komen Dari Cik Lyd Sunshine.


1. Followers Ramai Sebab Blogwalking?
Tak Dinafikan!
Tapi, Bukan La Tujuan Fa Kencang Menyinggah Sana Sini Untuk Mencari Followers.
Ingat, Sangat Banyak Bonus Blogwalking Neh.
Tambah Ilmu, Tambah Trafik, Tambah Followers, Tambah Pembaca, Tambah Pengkritik, Tambah Nasi, Eh Dah Melalut.

2. Adakah Blog Yang Disinggah Akan Disinggah Lagi?
Yang Neh Fa Kurang Faham Sebenarnya.
Tapi Jawapan Nya Ialah,
Kalo Fa Tak Selalu Singgah Blog-Blog Tuh, URL Diorang Tak Kan Melekat Dekat Address Bar.
Sebab Link Website Yang Keluar Biasanya Website Yang Selalu Kita Pergi.
Adakah Itu Maksud Cik LydSunshine?

Oh Yea, Perhatian Kepada Cik Yang Suka MemPotong, Cik Fairuz.
Ini Adalah Contoh Address Bar Yea, Aku Pun Dah Taktau Nak Explain Camne. =P
 ************************************************
Sedikit Tips Untuk Blogger Baru.
Masa Awal-awal Memang Nak Cari Followers Kan?
Tapi Ingat, Cari Dengan Cara Yang Betul.
Jangan Buat Ayat Macam Memaksa Orang Follow.

Kalo Nak Dikenali,
Rajin-Rajin Lah Mengomen Dan Menjejak.
Jangan Harap Nak Berpuluh Komen Sedangkan Blog Awak Pun Orang Tatau Lagi.

Mengikut Pemerhatian,
Jadi Blogger Yang Peramah Pun Boleh Cepat Maju.
Tapi Fa Masih Belum Biasa Meramahkan Diri Berbual Dekat ShoutBox. Huhu

Anyways, Tahniah Kepada Blog Top 55 Edisi Ogos!
Hebat Sungguh Diorang.
Nak Tau? Klik SINI.

95 comments:

aten qylah said...

betul2.aten setuju :)

ZWAN SABRI said...

btol tu btol.. blogwalking amat penting untuk blogger baru untuk promote blog.. ;)


MySuaraBlog: Awas Lelaki Berumur 15-25 Tahun

farah hanim said...

hehe
da jd cam kaunter pertanyaan je jiranku sorg nie
hehe ^^
pape pon very true
blogwalking byk faedhnye kan2;)
sebebrnye xde niat nak cr follower
tp just baca2 je
tp da alng2 menyelm minum air
hehe =)

fairuz said...

haha betul2. teringat dulu mase newbie. bagai nak rak suruh orang lain tahu blog kite ni. last2 gune care profesional sikit, pegi bw, pegi komen2 blog, pegi sape menyape even tak kenal. haha

Umie Artoqiemie said...

yeahh rajin komeng.. blogger pun suka kat kita :D

iMBobo said...

bace entry ni teringat kes beberapa jam yg lalu dkt dlm salah sebuah group blogger..hehe bagus lah fa ni beri tunjuk ajar, mcm ni lah yg kita mahu :)

Yuzy said...

banyak bca n view blog kwn2 tp xsempat komen sgt..xsempat blogwalking sgt jgk..
jd silent readers je slalu..
sebabnye trikat ngan komitmen kerja huhu..
by the way..
all bloggers are the best ^^,

Brilliant Marjan said...

BW & KOMEN dengan cara yg sihat =)

fathiah said...

dah lame tak bw... adesss... bile nak nak aktif balik nih.. aish

Mira Zaini™ said...

susah jgk nk jd blogger yg top kan~ =)

harrazdani said...

salam faaa....banyakyer follower...tp still dtg jenguk pakcik...huhuhu thanks

abghani said...

tips yg bagus.tq

~~Ticer Wann~~ said...

dulu selalu BW..tp sejak menyibukkan diri dengan keja ni tak terbalas plak jejak yang dtinggalkan... huhu

ermm Ticer pn sama.. tak ramah ngat kat shoutbox... tapi sapa2 yang tinggal jejak di situ memang akan di terjah... thanks 4 the tips... nice one sis :)

Noriko Miyosyi Aizawa said...

even saye baru... saye penh masuk 1 kelab blogger...kat fb, admin dah bitau no "i follow u, follow me back"
kite tak pakse pon follow.. n if kite tak follow, die tnye "nape tak follow balik...kite dah follow awk dah.."

haishhh...mcm2

el said...

sis peramah x..hehehe
ngan bw ni mmglah kena rajin..kalo x rajin x up lah blog kita tul x hehehe

Anif Abdullah| AA said...

yezza... setuju dengan fa..

apapun,kena bercampur dengan owang sbnarnya.. bc,komen dan berkawan

follow atau tak,hmm.. xleh paksa sangat :)

Luqeem™ said...

dah slalu buat mcm ni, tp xnaik dgn bnyk..heee..ada cara lg? :D

tieha ismail said...

betol betol! semuanya kena bermula dengan rajin! itu yang penting...eceh~

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

fa, ko sgt sempoi lah..suka weyh kalau blogger cm kau..hehe*asal aku bodek nih..

Eh, tp betullah..kau punya entry sume tiptop bhai..:D

Selamat ari raya fa ^^,

ArulchelseA said...

ermm btul tu..tp bg sy cukup lah kwn2 yg ada ni..kdg2 je bw..tu pun dgn kwn2..tk de dah nk cari yg baru..kih kih kih

Mrs.Yie said...

dalam blogging banyak tips sebenarnya tapi akak main hentam je langsung x ikut tips..haha :)

echaRierie said...

btl3..setuju..
cuma echa ni kurang bw ke blog yg baru..tp klw rajin sure bw.. :)

aisya said...

follower ramai tapi xde org komen xgune jugak kan..

ChaCha said...

sokong :)

yatie Awang said...

kakak setuju, kalau blog tu bagus dengan n3 nya, pasti kita singgah lagi nanti kan

LydSunshine said...

Ooo..begitu... Dah faham lah ni.

cucu umie said...

yer..yg pntg berblogwalking..sikit2 dptlh tmbh ilmu nie.. hehe dripada 0 kepada update..

C i k P i p i T e m b a m said...

yup ! btol gak tu , kita pon suka blogwalking . walaupon rmai blogger lain singgah blog kita , kita nk jugak balas blk kunjungan ., hehe . tanda trima kasihh ;)

Alip Apai said...

betul. please la jgn ada sikap "i follow u, u follow me". mmg fool betol!

asnizaziz said...

blogwalking mmg best, dapat ilmu, dapat kwn baru..tapi takdelah follower naik mendadak-dadak kan,,

saya cello191 said...

tu la...kena rajin kalau nak org kenal blog kita..^^

syrupmasin said...

aku selalu sembg2 dekat shout box doe :D

YOUsoF said...

Entry kau memang selalu membina dan membantu la Fathiah.. Terimakasih².. ;)

nub said...

terujanya saya selaku blogger baru..

ehehe

0nenanina Vanilla said...

setuju..janganla pksa follow.. tanx kongsi tips

hakamah hamyadi said...

thanks 4 the tips dear...n betul bnyak benefit yg kita dapat dr blogwalking....seperti kita dapat tahu gosip artis yg terbaru...hehehe

~SaL IjOu~ said...

blogwalkin mmg best..mcm2 perkongsian dpt..~ =)

muhamad hanif said...

bulan puasa kita kejar pahala dulu, lepas tu raya baru kejar follower,


eh, raya mesti kejar duit raya kan ?


ummpphh, bila nak kejar follower ni.?





amboi panjang komen aku,AHHAHA

Khairil said...

ada segmen Q&A pula ye!!! hehe

sleeping_maniac90 said...

hehe..
y pntg blog kta ad readers..

sy nih agak mls nk blogwalking haha..

apik pehe said...

hehehe...apik nk jawab gak...
aaaa...nanti lah..hehehe

meaw said...

cari follower dengan berhemah,yesss meaw sokong yg tu faa :D

Queen F said...

macam kita hidup di real life jugak, lawat orang nak eratkan perhubungan kan.. sama jugak macam di dunia blog :) bila kita selalu blogwalking & komen di entri orang, ramai la orang bertandang ke blog kita & mungkin ada yang melekat jadik pembaca setia kan :)

alif haris said...

betul tu fa :)
guna konsep u get what u give :)

ezzaty said...

hee..setuju ngan cik faaa..hohohoho :D

Mohd Izzar said...

Adakah Blog Yang Disinggah Akan Disinggah Lagi? <-- mungkin cik lyd cba mksd kn..blog yg fa da follow n singgah ke situ..fa dtg lgi ke situ atau tak..haaa~~

Mr.Thinker@Ali said...

err. nak tanya, adakah saya dikenali? kekeke. :)

This is joke only. :)

Fara E's said...

btol2 , haha ;p
kdg2 dorg datang swoh follow dorang jep =='

Ungu Violet said...

x rugi pun klau rajin blogwalking nih...mcm2 leh dpt... :)

ILA HonEyBuNNy said...

betul cakap fa tu...

nak berblog ne pun kena ikhlas kan...;-)

kalau kita rajin,hasilnya pun setimpal jugak..ehheh...

tapi kalau bz..xsempat nak berblog..ehhe

yusuf Laili said...

salam;
tak apa..biar dari perut ibu dulu pas tu baru lihat dunia blog selangkah demi selangkah.

AbgFeroZ said...

weee... da pemes akak kita nie :) da bley gelar retis nie :)~ nak sain please :)

Husna said...

salam perkenalan Fa,
tq 4 d tips..
seswai la untuk akak yg budak baru nk berblog ni..

KimiCnoL said...

phew..follower riban mcm #retis..bhaha..tapi ko mmg terbaek la..even ramai follower pong rajin bw kan..tabik! ;))

kotak bulat said...

dlu kb suka BW, tp sekarang sgt2 takde masa.. :(
tp bila ada msa, insyaallah, BW gak terutama yg ada kt bloglist

Jiejah Gorjes said...

bulan poser ni akk jarang la dpt bw..buat mana yg dan jerk...pas raya nt cek aktip balik yer ngeee

cikguden said...

follower tak ramai pun macam fa nie. hehe

khairul akmal azman said...

gua jadi blogger yg poyoness..
ade identiti sendiri.

tiefazatie said...

kalu peramah org pun suka..hihi

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku respek ngan ko la sis... betol cakap ko, bw bukan hanya nak tambah followers je kn.. jumlah followers tu xmelambang kan kualiti, tapi jumlah followers tu dapat beri kita smngat untuk tingkatkan kualiti :)

shafmechy said...

like your tips.. =)

fiQ'Ra said...

yess!! betul2.. sebenarnya kurang minat yg suh follow balik.. urmmm~

iefa ujang said...

mmg mnambah ilmu bw ni . kdg2 bnda yg kita xthu blh jd thu sbb dok mmbca je .agpown jimat dah . xyah bli buku . ceetttttttttttttt ^___^

caliph shuriken said...

btul tu, blogging ni kena rajin.. lama2 nanti ramai jaa folo blog kita tanpa kita suroh ^^

♥ MRS ZACKS ♥ said...

kebiasaanya, kalau kte rjin dtg blog org tu, mst org tu dtg belog kte balik :)

Tasha said...

rajin2 BW & komen..ni time free,hehe

best jugak tau explore mcm2 blog...ti org pun jengek kite

dill said...

ganbatte fa!

*tetibe.

dill.

cik ery said...

pesen lani..nk wt lgu mana..


tp serius xsggup nk pkai legging..seksa.heh


nk tidoq boleh la kot

Syuxer said...

blogwalking memang adalah satu resipi untuk dapatkan follower ramai..hehe..

bab singgah balik tuh..ada jugak tak ada juga ye..yela kadang ada yang follow sekali je kan hehe pahtu x datang2 dah hehe

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

setuju sangat ....

nice fa :)

cunndaa said...

cunndaa setuju ngn fa, blog yg kita pernah singgah, xkan dh x singgah dah..
mestilah kena singgah selalu...
adehhh..pelik betul dgn soalan tu...
huhuuuuuu

Khairull-Dean said...

bagus tips nie...:D

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

sangat sokong :)

mira nur Ishak (MNI) said...

oooooo..oke2. take note! ngeee

Pia said...

"betul3...akk pun dulu buat cara macam tu lah..bw hari2,baca dn komen entri ..lama2 org pun kenal blog akk nih..dr tak kenal sorang pun,tk sanka boleh kenal ramai kwn2 baru melalui bw...tp akk tk spend byk masa sbb akk sibuk sgt...."

shida'R said...

setuju setuju FA :)

soooooour said...

sambil blogging...sambil cari jodoh!oyeah!

APAN said...

siapa rajin lebih, dapat la lebih...tmbh2 blogwalking tu kan.mmg membantu kasi naik blog.huhu...

Fatin Syafiqa said...

betol betol...
BW best ape;p

Wanie said...

hehe..ok dah tu tajuk..

klu x blogwalking, cane nak tambah follower kan..lan a klu dah betol2 femes..tak payah blogwalking pon org datang cari & follow..

T Y R A . L u ll a by said...

selalu blogwalking tapi lupe tinggal jejak. aaaaaaaaa. hehe^^

Miss A said...

hehe,tahniah follower dash beribu raban :) sye ni msih bjinak2 lagi,.keh3

Saiazuan said...

yeah... kna ramah :D

diyan said...

sayang FA ketat ketat dia suka mai blog dyan :)

fieha said...

pendek kate..kena jadik rajin dulu..hehe..tapi kdg2 xde ms sgt nak bw :)

ZORA said...

sokong sgt2..:)

Xavi De said...

ye btl, jgn buat ayat mcm suh paksa org follow. dia follow pun mcm xeklas jer kan.
mcm pakcik, klu ada masa pakcik akan singgah lagi belog yg pakcik pernah singgah..
terutama mereka yg komen belog pakcik atau tggal jejak pd shoutbox..:)

Cik Iqaa said...

ye betol2 tu, sy masih berjinak2 lagi dlm dunia blog ni.

syaz@rozelt said...

hebakk kan sape yg masok senarai tu..freaky fon masok..rase blogger yang wat entry seo la yang senang msk dlm senarai..hehe

Lea IsNaw! said...

tak suka blogger yg suka memaksa

u folo ai, ai folo u

kalo die nak folo kite, folo jela

Cik Azizah said...

jom belogpecut...miahahaha.. rajin rajin bw..sebab tu jumpa fa. nanti kita borak2 eh..tak best pulak asyik tggl jejak je..lalala

fiq. said...

bile lah url kite nak melekat kat address bar cik fa ni,hahaha..

steady aku...

rara pinkmafia said...

yup.bile BW kite akan dpt byk benefit=) tp rara mempunyai masa yg sgt limited =(

Liyana Zahim said...

Bgus adik akk ni.. Tak slh bw.. Nk cri kawan.. Tak pelu pkse org folow kte.. Nk folow tanak lntk die.. Mengeratkan hbgn silaturahim tu kan bgus.. Neway fa, hati2 memilih kawan ya.. :)

asema . said...

suke2 ! :)