Pages

Reasons To Continue Writing

Saturday, August 6, 2011

Kalo Yea Pun Tak Puasa

Assalamualaikum.

Sebelum Pape, Fa Nak Eksplen Sket Pasal Entry Semalam.
Harus Lah Ditegaskan Di Sini Bahawa,
Fa BUKAN Mencari Trafik Dan Mengejar Followers Semata-Mata,
Mahupun Memasang Impian Nak Jadi Pemes.
Entry Semalam Hanya Nak Ingatkan Kita Semua Supaya,
Setia Lah Dengan Pembaca Kita, Mesra Sesama Blogger,
Tak Kira Betapa Hebat Nya Blog Anda.

Huh Okay Kembali Kepada Tajuk.
Fa Bukan Nak Mengumpat, Atau Menyebarkan Gossip Dan Fitnah.
Tapi Sekadar Nak Meluahkan Perasaan Malu Dan Sedeh.

Jiran Sebelah Fa,
Secara Terang-Terangan Merokok Di Siang Hari.
Mencarut Sana Sini.
Bergaduh Tak Habes-Habes.

Yang Lagi Sedeh,
Bila Waktu Maghrib,
Diorang Dok Lepak Kat Luar,
Testing Motor, Vroooom Vrooom,
Bercakap Kasar,
Tak Peduli Azan Maghrib, Dan Of Course Waktu Berbuka.

Sebagai Orang Islam,
Fa Rasa Malu Ada Jiran Macam Neh.
Kalo Yea Pun Tak Puasa,
Tak Payah La Nak Kurang Ajar Sangat.

Mak Bapak?
Tak Reti Dah Nak Cakap.
Dua Kali Sepuluh Je.

Kalo Situasi Neh Berlaku Kat Korang,
Apa Korang Buat?
Bila Ditegur,
Rasa Nyawa Dan Harta Terancam Sangat.

Polis Terima Tak Repot Pasal Benda Neh?

71 comments:

dill said...

kalau mintak tolong ajk masjid atau ketua kampung, okei tak fa?

dill.

Munna said...

mntk org yg lbih tua nasihat lah kt jiran sblh tu....

cemomoi said...

tipon je van jenazah

Nabila Huda said...

wahh..teruknya cenggitu.. kalau tak boleh cadangan dil dengan munna tu, awak doa ja la jalan penyelesaiannya.. kot2 terbuka hati nak bertaubat..

syrupmasin said...

wowow..sedeh gile doe mcm tuh..ermm macam mane ye..kau carik la pakcik makcik tegur :)

ZWAN SABRI said...

Ayoooo.. payahla dapat jiran yang lagutu.. klaw Allah nak turunkan bala, ngan kita2 skali yang kena.. Adoi! HUHU

MySuaraBlog: Jadikan TELUR Sebagai Pilihan

ezzaty harith said...

same r..tp jiran zaty maybe pose..tp selalu x solat jumaat r..nk tegur xbrani..x tegur..salah :(

KimiCnoL said...

sedih kn dapat jiran gitu..nak tegur pon takut kene marah plak nanti
perempuan,tudung,puasa??

ku-cit said...

nk wat cmne fa...nasib bdn...hehe

Lea IsNaw! said...

ish3

van mayat tak lalu ke? amik diorg..

ArulchelseA said...

ada masalah tu..masalah nak banga bila tk pose..mcm budak2..kih kih kih

muhamad hanif said...

repot dekat RELA pun bole kot ?


Err.

ney said...

emm, kalau tak puasa bole report kat majlis agama kan? rasenye la =,=

sLpmEpLz™ said...

sabarlah hati~

Mohd Izzar said...

erm..tegur dgn baik jewla..hoho

Salim Harmanain said...

boleh report kat polis tu..gangguan...majlis agama pun boleh...

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

trm kasih krn klua kn sy dr bloglist awk :)

slm ramadhan ...


excellence!

Mrs.Yie said...

ish..anak2 ngan parents 4x4=16 je ek..adoi..macam gini punya makhluk pun ada..

cikguden said...

apa la tak puasa. mengganggu ketenteraman awam lak tue

m!3yr4h_LolLy said...

ape punye manusia la cam gitu.
lau buat repot kat polis rasenya tak layan sangat kot.

ChaCha said...

adehhh...amik sambil lewa je skg ni..

nurani said...

ishh..dhsyt tol larrr cm2..

dak eina said...

report je la fa.. dasyat2..

Wanie said...

rase macam tak selamat je dapat jiran macam ni..nak tegur?rasenye kena buat aduan dekat ketua kat taman/kampung fa tu..biar diorang yg tegur lagi baik..huhu

Cinta Misteri said...

Hidup berjiran begitulah...kalau ada kekuatan, tegurlah :)

Terbelog said...

ade mengumpat sikit entri ni hehe

bg surat layang je kat jiran tu

CintaZulaikha said...

lansung tader sivik

tiefazatie said...

ya allah..bongkak jg mereka tue..adeh..

ghost writer said...

ada 2 golongan manusia dalam hal sivik.

satu-yang terdidik
dua-yang dididik

pointnya..perlu pendidikan.hihi

moral-agama

Liyana Zahim said...

Org yg tadek iman kat hati mcm tu FA.. Keras ati dorg ssh nk lentur.. Susah sgt..

fendi said...

polis memang x terima report pasal bnde ni.haha. selamt berbuka..

NMH said...

err macham mafia aje sampai nyawa terancam..maybe report dekat imam kampung,bilal ataupun seangkatan dengannya..

iMBobo said...

boleh report kt polis utk aduan gangguan penduduk dgn bunyik moto,
aduan pd jakim atau jabatan agama Islam negeri utk tidak berpuasa tu..boleh kena tangkap dan denda..

Kepala Manchiss said...

ahaks~ khayal gua baca. boleh batal posa gua baca entri lu neh. eheks~

iMBobo said...

oh ye! hehe klau nmpak asap rokok terus call bomba hehehe

Jiejah Gorjes said...

tadi gi kedai runcit ada mamat tua bangka ni selamber jer beli rokok ngan redbull, ok pk positif stok tuk berbuka nt...TAPIIIIII belum sempat bayar dia dah buka redbull minum dpn kite org selamber jer..dlm hati dah nk kutuk dah tp kenang kan poser istighfar byk2 ...ishhh wat malu..tak puasa pun hormat la kan bulan pose dan org yg sedang berpuasa hish!!!

ops terpanjang plak...huhuhu

miss inna said...

inna pun pernah bhadapan dgn situasi mcm tu..uhh,kena tahan hati jg la kiranya..sbb bila kita tegur, melenting habis...kecut jg la perut masa tu...minta jer byk2 kat Tuhan semoga dorang tu dpt hidayah...

iefa ujang said...

nk tegur pown rsa cam xgna.silap2 kita lak yg kna sumpah seranah.iashhhhhhhh

cik bulan said...

polis pon mnghadapi masalah same..cayela..hohoho..

p/s: gunakan hukum tort boleh kot..haha..i've been thinking abt that..lol

Mr.Thinker@Ali said...

Polis? sy pernah snap polis makan masa skola dulu2. polis pun sama jaa. 2x5=10. report dekat jabatan agama islam. kasi van mayat angkut dorg. rugi kalau kat kad pengenalan jaa Islam tp hidup x macam Islam. bikin malu sama kafir yg tgok kita jaa.

caliph shuriken said...

klau area sy dok wt pangai cmtu kerap2 mmg x lama nk kena sound tuu...

Saiazuan said...

blogger yg trbaik is blogger yg hargai every comment and every visit from follower walaupn kdng2 entry blogger tu xde la best sgt.. huhu.. without viewer, blog tu akan brsawang.. :)

shafmechy said...

ni silap haribulan, org yg tegur diorang lak kena marah/kutuk2 ngan diorang...

hanisahhamid said...

ajak diaorang berbuka puasa sekali . xpun, tiap kali nak dekat magrib pinjam moto dia, bawak parking jaoh2. hee :D

schaze zainn said...

org mcm tu mebi hati dah hitam..huhu

Lady Jaja said...

report jgn x report... kasik ajar skit owg cam gitu...

ILA HonEyBuNNy said...

kenapa fa pasal entry smlm? ila baru leh datang terjah neh malam neh..hehe..

adusss...sakitnya hati kalau dapat jiran cm tu..kalau tegur agak2 diorg makan saman x?hehe

diorg xhormati azan la...ada jugak manusia cm tu kan..hurm..xpuasa kot diorg neh..ish..

ツ Bieaz ツ said...

lebih sangat dah ada jiran mcmnie... report kat polis bule gak FA pasal mengganggu ketenteraman jiran dah la test2 motor segala huhhhh....biar la dorang pastu report kat jabatan agama juga nak tunjuk2 tak puasa.....mau nak dibakar2 je mulut durang kan

Piasara said...

"ntah ler nak soh ko repot kat mana..kat pejabat agama kot..tp yg pasti nya jgn ko nak mandai tegur diorang lak..zmn ni bkn boleh dok tegur org suka2,silap2 nanti kita yg kena.."

shahira :) said...

emmm, rasenye better pergi report dkt pejabat agama. haha. bia dieorg kena tgkap dgn van jenazah :)

ct odah said...

aah report je kt pjbt agame..polis pn takleh nk bt ape..

Shamsuddin Amin said...

nak tunjuk otai la tu... hahaha

liya alia said...

kalau dah tak posa tu tayah la nak tunjuk tunjuk.. kalau nak tegur gerun la pulak..ntahlaaaa

Addin said...

haha ada juga orang macam tu ;p

ZouL said...

uzur kot..tu yg tak puasa tu..haha.tak pun jiran fa tu bukan Islam..ntah2 Bidayuh ke.kan..mana la nak tau.. hahaha

Puan Kutu said...

sshlah jiran macam nie.ditegur salah tak tegurpun salah..mitak tok imam sekolahkan dieorg nie ..;)

Bro ahmad said...

macam2..muka tak malu tu? huhu
salam ramadan

one of the three said...

wahh panas-panas. :3

Umie Artoqiemie said...

klo umie,
umie jerit hahaha

HARITH ISKANDAR said...

rasanyer terima kottt,try la kumpul bukti dulu..ehehe :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

ta ptut lah cmtu..kalau fee report je sbb tuh dh kira mcm tak mghrmati kesejahteraan org lain..sabar ye fa :D

amir aizat said...

sem la dgn jiran kat sini, waktu azan xpernah nk g masjid, lepak kat depan.tah buat ap tah.

kaizen said...

repot jer ngan jbtn agama....

latest entry Apa Yang BLOGGER PERLU ADA?? [PART 2]

Anak Wak Mail said...

haritu pernah tanya pada ustaz tentang hal ni..ustaz tu kata,,kalau kita takut nak tegur,,selemah2 iman adalah membenci perbuatan dia dalam hati,,pastu doakan dia dapat hidayah..hehe..=)

ABU said...

uish tak patut..tak lepar batu kat diorang hahahaha rasakan..:P

meaw said...

orang macam tu belum dapat hidayah letew.....tak patot ngguh,huhu

Khairil said...

report kepada aduan rakyat..biaq masuk TV....

alif haris said...

minta je abg KL gangster kasi hantam sama dia hahaha :D
gurau je ..
cmni la ..
fa try adu kt ketua kwasan tmpat fa tinggal tu ..
dorag berhak ambil tindakan :)

LyaLuna said...

sah le ta posee. pstu mnunjuk laktuuu. ape na jd tahhh >.< jdkan pgjarn pd org len utk perbaiki diri jgk.

http://yanadimple.blogspot.com/

zuneta said...

mmg kena tegur...lepas dah tegur, terpulang sama ada diorang nak ke arah kebaikan atau nak still sama macam tu...tak kisah siapa yg nak menegur,,,tapi teguran tu mmg kena!!

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tau xpe.. kadang2 aku nengok dieorang ni cam bangga jerk bile xpose.. lagi nak mnunjuk2 lak.. adohaiiiii