Pages

Reasons To Continue Writing

Friday, August 19, 2011

Surat Kepada Pemberi Duet Raya

Assalamualaikum.

Wahai Golongan Yang Memberi Duet Raya,
Saya Mewakili Persatuan Remaja Golongan 18-23 Tahun,
Ingin Meluahkan Rasa Duka Cita Terhadap Diskriminasi Yang Dijatuhkan Ke Atas Kami.

Kami Mendapati Jumlah Duet Raya Yang Diterima,
Semakin Berkurangan Berbanding Ketika Kami Bergelar Kanak-Kanak.
Mengapakah Perkara Ini Berlaku?

Tidak Kah Anda Sedar,
Bahawa Golongan Remaja Seperti Kami Ini Memerlukan Duet Jauh Lebih Banyak Dari Kanak Kanak?
Kemana Hilangnya Istilah,
'Kanak-kanak Tak Leh Simpan Duet Banyak'?
Kami Bukan Kanak-Kanak, Kami Remaja.

Kami Golongan Pelajar Peringkat Tertiary Sesungguh Nya Perlu Membeli Buku, Serta Peralatan Belajar Yang Semakin Lama Semakin Mahal Harganya.
Yea Kami Ada PTPTipu atau MARA atau JPA,
Tetapi, Ketahuilah Bahawa Wang Itu Tidak Cukup.

Apakah Yang Ada Di Kanak-Kanak Sehingga Kami Yang Remaja Dipinggirkan?

Demikian Itu, Kami Menyeru Anda Semua Yang Layak Memberi Duet Raya,
Bagi Lah Duet Raya Kepada Kami Golongan Remaja.
Sesungguhnya, Kami Lah Tonggak Negara Di Masa Hadapan.

Ikhlas,
Remaja Yang Merindui Duet Raya

Amacam?
Boleh Tak Anta Kat Utusan Melesia?

pssstt: Tonggak Negara Bagai! Hehe


96 comments:

ArulchelseA said...

skang duit baru duit syling..dapat sikit la jawabnye..kih kih kih

buyat(bebola tomato) said...

hahaha. sokong post ni. tapi kanak-kanak takpe pergi raya umah orang tu orang ni. tak kenal pun die redah je

Wadi AR said...

da besor besor ni kurg dpt. wuwu

Ahmad Ismi said...

dah besar ni adik 2 smua demand duit raya....barru masuk duit..teruss keluar T(0o)T sob3

miss Fyqa said...

haa,tau takpe.makin lama makin kurang dpt duit raya.. hehe..taun ni entah dapat ke tidak.. huhu

diana said...

kesian....
sedih baca entry ni..






hhahhhhhahha

farah hanim said...

bole2 sgt^^

sila2 anta
nnt akan trus dipost kat agong
hehe :)
nak duet raya gak cmnie
hehe
kalau dpt lbh smpan tuk fara skit
weee=)

izyan yasmin said...

ahaha , suka ohhh . anta jelaaa :D

rara pinkmafia said...

amboi.nk demand eh.

schaze zainn said...

hihi dah kerja sekrang schaze pula terpaksa memberi..

but agak bernasib baik this year byk adik sedara dah masuk U, so duit raya untuk dorang tak payah la..agaga

dulu waktu kecik2 selamber je minta..ekeke

Syazwan Che Deraman said...

heheheh.
kreatif nie.
aku pon risau ni.
yakot tak dapat duit raya ;)

cik bulan said...

wah...........sokong sejuta kali..haha..bulan ni dari f1 xmerasa duit raya banyak dah..sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..T.T

Lizzie Yasmin said...

Remaja tak boleh pgg duit byk2.. nnti depa shopping banyak.. Kalah mak mak.. hahaha

Lizzie Yasmin said...

Remaja tak boleh pgg duit byk2.. nnti depa shopping banyak.. Kalah mak mak.. hahaha

alia shahira said...

HAHAHAHAHAHAH saye sangad sokong kalau bende ni hantar dekad utusan melesia! hahahahhaa. lawok lawok..

DeaVella said...

hahaha. bagus entry ni. suka!!! org dewasa pon patut diberi duit raya!! :))

syrupmasin said...

haha..betol2..surat nih sgt perlu di edarkan :D

Akito Boron said...

saya nk duit raye!!!

muhamad hanif said...

wahahaha,

aku join, nnt aku buatkan sepanduk yea !!

Lea IsNaw! said...

hidup fa! hidup fa!

sy sokong kat belakang...

hehehe

sifu im said...

eh klu 23 ke bawah..aku leh dpt duit raya gk la..sbb aku baru 22 tahun..haha

Ct Aja said...

hahahhhhaa... tak aci nak jugak tapi da lepas wktu remaja..ki3

Cik Bell said...

hahhahahhhahahaha..SETUJU!!!!!!!!!!!!!!!!

el said...

hahahahaha sabo jelah
bglah seikhlas hati ye dak :)

Chuu Muqhlis said...

gosh! post ni patut diketengahkan
*agree*

YOUsoF said...

Dah boleh hantar, tapi kalau dapat mantapkan dengan kata²...



"Duit anda tu tak boleh dibawa mati, maka berilah kepada kami"

pun ok jugak. ;D

el-janna said...

hahha nak jugak duet raye^^

Mrs.Yie said...

sebab korang kang dah besar dan panjang..x perlu la duit2 raya lagi..hehehehe

meaw said...

meaw lak,makin besar makin banyak,hahahaha....jangan jeles :P

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

sangat sokong . haha

choki pom nak duet raya . hehe

:)

sleeping_maniac90 said...

skong!!!! hahaha
cpt2 htr.. kot2 leh dpt duit rya bnyk pas nih ..

lilypelangi said...

malas betul bila dah jadi besar . duet raya makin skit . huhu

siti kektus said...

ok lah kan dari tak dapat langsung. ;)

yayath said...

yeayyyy!!!sokong...hehe

ya lor..da besarbesar x dapat da duet raya..ngeee^^

kalo da keje tp x kawen lagikkk masih bley dapat duet raya jugakkan???hoho

FatinFirdaus said...

saya sokong! :)

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?eb5c5d98681ca848c04259ffc60b9d47

Amna.Qadeeja said...

mmg perlu diedarkan. bdk kecik bg duit syiling sdh ahaha ;D

syahirooAhmad said...

MuahahAHAha.... padan muke! tak yah ar nak berduet2 raya kan.. tahu tak bagaimana sengsaranya menyediakan duit raya untuk korang.. hahha. :D

p/s : saya 26thn.. tahun nih 4 org.. kali dgn RM30.00 lalala...

tiefazatie said...

hihi..ada2 je la..

Anif Abdullah| AA said...

woot! woot! sokong weh!!!
tok shahrizat ,sila baca entri ini.. hehehek..

rayne rawt rawt said...

sokong sokong . hhahaha

ChaCha said...

tau xpe...budak kecik doposen sudah..ehhehehe

NoYB said...

haha..lawak ler...hntar la wei...,kOwt la dpt smbutan... tp xleh nk jOin...sbB dah kena bagi duit raya,,,(@__@)huhu...

ezzaty said...

mengikut pengalaman zaty r..makin besar makin banyak..HAHA..

sebab dak kecik dapat rm5 je.bile besar ckit..dapat rm10..hee :D

Miz Novexx said...

saya suka surat ni!!! oo yeah, jom pakat hantar kat orang dewasa
(^__^)V

Mohd Izzar said...

setuju...sila hntar kn surat ini..hahah!

dak eina said...

eina sejak besar nie la makin banyak duit raya.. huhu dlu kecik2 mne ade sampai 100 skang 300 pon boleh dapat.. adik beradik dh keje kan..huhu (^___^)V

miss wh0 said...

mendalam n double meaning...tpi lebih kepada klakar lah yunk..hihih..geli hati bace...

Terbelog said...

apakah yg ada pd kanak2
sehingga kami disngkirkan
tang tu lawak
kahkahkah

Ema Razali said...

hahahaha best ni! boleh print then bagi parents baca. confirm duit raya naik secara mendadak tahun ni :D

ANISA said...

cuba try masuk kat utusan malaysia...mana la taw boleh mengubah nasib golongan2 mcm kita nieh

harrazdani said...

kalau pakcik...memang yang besar pakcik bagi lebih..tp tgk umur laaa..kalau dah baya fa...tak bagi pun dah takper..sebab ada ptptpu..hahhaa

Eady Minn said...

haha...nice entry..kita buat rusuhan nak ? memang tak adillah kan macam ni..btw join la GA ke ape ke..ade rezeki dapat..hehe

S.E.A,, G.G.K & FRIEND~ said...

lucu nya entry ni.....huhuhu

dill said...

kite bawak sepanduk yg bertulis 'kami mau duet raya!'

dill.

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

kau ni fa, mmg ta bley bla..hehe..aku pn nak join gak ah persatuan ko ni :D

*aku tiap kali period makan panadol tu..sakit perut doe..mmg kena makan..habeh tuh cane?

ADAM FIKRI said...

hahahaha...hantar ke utusan boleh jadi headline..besar je tajuk dia nnt

Ubey said...

haha. saya sokonggg

khairul akmal azman said...

gua pun xpat duit raye da
hehe

Adam Idris said...

hehhehe okaylah tu dapat jugak kan
alhamdulillah :)
(bagi lah sikit, kehkeh)

alif haris said...

hahahaha ..
skrg kita yg patut bg duit raya kat anak2 buah :D

cemomoi said...

aji bakhil kata, bebudak memang kena bagi duit banyak-banyak sebab dorang tak bli menda tak pekdah

Clara said...

Great!

Cr dx rmje yg dpt byk duet..

adik2 dapat sikit je..

tp klu ngan org len mmg dpt skit, kdg2 tak dpt..

da tue katekan..

Wanie said...

hehe..yes,akak termasuk dlm golongan ni..betol la, dh lame tak merase dpt duit raya banyak..boleh hantar kt TV skali..:D

cik Dil said...

setujuuuuu!!!
tp kan, dil slalunya, bila mkin bessar, mkin byk duit raya yg dpt.^^

ツ Bieaz ツ said...

setuju....nak duet raya!!!! golongan mcmnie patut kena beri sebb amat2 memerlukan...uhuhuh

wat muka kecian dpt duet raya ker tak ek hehe

syaz@rozelt said...

hehe..fa nak duet raye eh..nnt raye dtg uma k.syaz k..hehe

nini said...

haha..setuju ah dengan surat ni...=DDD

kotak bulat said...

kb skrang ni pun sikit je dpt uit raya.. :(

KimiCnoL said...

hee..kalau dapat rm50 tahun nie pong dah kira bertuah sngt.. ;)

nurdani said...

setuju! makin besar makin kurang jumlah duit.hahahhahhaa

Phat said...

ye ke..mcm family phat lagi byk dpt cth nye..bdk2 sekolah dpt 2 -5 ringgit tapi sapee study u dpt 10 ke 50..utk sedare2 la..heheh

AinsHa=( said...

nasib baik sya baru 16 thun.. ngee

Cik Domo said...

yeah!! sokong!!!

caliph shuriken said...

up banner cepat, hukk...

epics said...

saya nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Cik Teddy said...

ahaha..bagus2

aRa ❤ aFiq™ said...

haha.. LIKE abes .. :P

Ain Zulaikha said...

Dengan ini, saya merupakan pelajar Kolej bersetuju dan beranggapan sama dengan blogkami.blogspot.com

Di harap agar pihak Ayah, emak, Pak cik, mak cik dapat memberikan kerjasama kepada kami.

sekian terima kasih.. :D

maya anis said...

saya nak....!!

moshi_boo said...

stuju ngan entry ni!
hahaha

moshi nk wet raya gak!
^^

♥ adlin roshaida ♥ said...

bagi address :D

♥ adlin roshaida ♥ said...

bagi address :D

Faraa Eiman's said...

setujuu ! hantar jep weyhhh ! hahhaa

feza said...

sokong2.sila golongan2 pemberi duit raya memahami.

ILA HonEyBuNNy said...

wahahhaha....

kami semua setuju n menyokong..hehe..

nak wit raya neh..lallala..hehe

azlina_muhammad said...

InsyaAllah tahun ni banyak duit raya tu...hehe...

Khairil said...

nah dua kupang..hehehe

Fitriah Ayn said...

saya setuju!!!memang betul...kadang-2 jealous ngan budak-2 kecik...

amir aizat said...

boleh sajo,hehe

Pia said...

"alahh sian nya..anak2 akk pun ada dua org ni dah menengah...diorang pun sedih sbb duit raya makin kurang beza ngan ms budak2 dulu...tp apa nak buat,diskriminasi tetap ada di mana2..haha.."

echaRierie said...

hahaha..hebat la..
sy pn nk jgk..tp xlayak dh..hihi :)

Liyana Zahim said...

Makanya haruslah mengikut aturan2 yg telah dilistkan dlm blog akk itu.. Ahakss..

shafmechy said...

last aku dapat duet raya umur 13 tahun, tingkatan satu, jumlah RM0.20 = 20 sen...gila sedih

m!3yr4h_LolLy said...

terbaek la.
nie kasi budak2 duit, bukan dorang tau simpan pun. aishh..

NiNaBaNaNa said...

wahh sebenarnya dia pun nak jugak tuh duit raya . itu psl buat entry mcm ni . hahaha . takpe2 Nina pun sbnrnya nak jugak ! HAHAA

Xavi De said...

alasan pemberi duit raya.
kanak2 : xleh pegang duit banyak
remaja : dah besar panjang buat apa nk duit raya lg
org tua : dia pulak mintak ngn kite

kesimpulannya, sampai kubur ler xkasi..hehe