Pages

Reasons To Continue Writing

Wednesday, July 20, 2011

Pesanan Khidmat Masyarakat

Assalamualaikum.

Today Saja Nak Ingatkan Semua Yang Membaca Blog Fa Tentang, Kesihatan.
Since Dah Banyak Sangat Tragedi Berlaku,
Fa Rasa Fa Perlu Buat Entry Ni.

Fa Ada Auntie Yang Baru Disahkan Mengidap Breast Cancer, Stage 3.
Stage 3, Critical Stage.
Tapi, Yang Buat Fa Terkejut,
Rupanya Auntie Fa Dah Mula Rasa Bonggol, Antara Tanda Paling Senang Dikesan,
For FIVE YEARS.
Bayangkan, Lima Tahun Dia Pendam, Degil Tak Nak Pegi Check.

Yang Lelaki,
Mungkin Breast Cancer Jarang Berlaku Kat Lelaki,
Tapi Lung Cancer, Prostate, Korang Tau Kan Neh Antara Penyakit Yang Membunuh?

Antara Symptom Breast Cancer,
  • Bengkak, Ketulan Kat Breast, Ketiak
  • Keluar Darah, Cecair From Nipple,
  • Sakit Kat Bahagian Nipple,
  • Kulit Kat Bahagian Nipple Macam Merekah
  • Nipple Mengecut.
Kalo Nak Senang Pi Klinik Amek Brochure,
Or Boleh Try Cari Info Pasal Beratus Jenis Cancer Kat SINI.

Takut Nak Pegi CheckUp?
Korang Ada Dua Pilihan.

1. Nak Dapat Tau Sakit Awal, And At Least Peluang Untuk Sihat Still Ada,

Or

2. Tak Nak Tau Langsung And Sedar-Sedar Korang Cuma Ada Tiga Minggu Untuk Hidup?

Prevention Is Better Than Cure!


82 comments:

muhamad hanif said...

err, cuak juga kan .


Tapi, breast cancer tu apa, bahasa melayu pliiss !




AAHHAHAHAHAHAHAH

Syazwan Che Deraman said...

lelaki pon boleh ada kanser tetik kan?

sopannya ayat..hahahaha

cik Dil said...

pehh nsem rambut cik doktor tu..hhhehe

paling risau bab2 ni..=.="

♣dya aien♣ said...

betul ah cakap cikDil..
hensem doktor tu..
anyway dya pun ada aunty yg lalui kes yg sama..
luckily dia dpt detect awal..
hope aunty fa cepat sembuh..

soooooour said...

Ya Allah ya Tuhanku..semoga aq dipertemukan isteri yg sihat walafiat....amin....

beLLa said...

uih.scary la plak. ni y nk cek ni ;p. btw. lawa rambut dr tu. ^^

Arif Aiman said...

siyesly...sblum2 nie tak pernah lak rsau psai ni... tp.. takut la pulak >.<''

Far8 budak baik said...

tu ar aku tak penah cek
ape ape pun kat hospital ke klinik ke.
tapi pas dah sakit..baru pi..
grrrrrrrr
seyes takut..huh

Wanie said...

huhu..dah stage 3 ye..
breast cancer sampai stage 4..
skang autie buat chemo ke?

BIG BOSS said...

smoge aunt cik sharifah cpt sembuh. :)

♥ cik_farah ♥ said...

seramnye.... eeee

KAMIHIDUP said...

seram sejuk baca.

Terbelog said...

ish..
bahaya kan

Adie Achim said...

Bagus info nie! Makasih.. akan beringat!
Visit and follow back my blog. TQVM!

akoo said...

huu mintak dijaohkan.
nauzubillahiminzaalik.

Miss Y and Her World said...

good entry. bagi kesedaran sikit kat sesetengah orang-orang kita yang ambil mudah bab kesihatan ni. cuma kadang-kadang ada yang takut nak pergi periksa, macam auntie Fa tu. yelah takut fikirkan pelbagai kemungkinan kan.

Hoodie Dress Is So Gorgeous !
Oh, Lelakimu Istimewa

ABU said...

takut dowh..skung mmg banyak kes mcm ni..

Nabila Huda said...

maklong saya dah meninggal sebab brest cancer..kesian tinggalkan anak yang baru 2 tahun.

p/s: done following u..

Mohd Izzar said...

info yg bagos..hoho..

KimiCnoL said...

nice info..tapi biasenya orng melayu pemalu -.-

jom skodeng??hehe ;D

ZORA said...

bersama same lah kita mnjaga kesihatan..:P

ain azmi said...

thank you fa ! :))

Syuxer said...

kanser neh benda yang menakutkan..tq share..x leh bayangkan kalau dapat kanser..huhu

tiefazatie said...

omg!5thn??
ya allah..nape x cek awal2..
moga ur auntie cpt sembuh yaa

Elie Lily said...

breast cancer adalah sakit yg paling elie takut! n rasanya semua orang pun takut jugak kot?! T_T

penaberkala said...

nice sharing
semoga masing2 jaga kesihatan dan jadi lebih alert :)

Sang Penulis said...

thanks for the info.. :)

Hamizah said...

ramai yang degil tak nak buat check up.

harrazdani said...

adeh....terasa perit kat dada ni...;)

diana said...

pesanan yang sangat berguna...
sebenarnya itu lah penyakit yang sangat2 wanita geruni..
jangan buat main2 ..
dan ini bukan bahan gurauan,.
bila terjadi kat keluarga kita baru kita nak ambik serius..

Faraa Eiman's said...

mintak simpang la , ish

ILA HonEyBuNNy said...

takoot nya..

jom jaga kesihatan..;-)

TYNTHA LANA said...

gedik baca 2 komen pertama tu tia,hahahaah.

yea r..kang ket gi, lana gi check lana punya!hahahaha

RaraTan said...

=,=~ cuakk .
btw, tenkiuu for sharing! awch~

Shawn Razaleigh said...

memang rare lelaki kena breast tumor, but kalau kena, extremly dangerous compare to perempuan yg kena. saja tambah info. hehe

GaDis BuTtErFLy said...

bahaya tue... betol la apa yg di kata, mencegah lebih baik drp meraawat... seyesly takot... ceria2 k :)

SYARIFF HAIKAL said...

tula kte ni lau sakit salu asume x de pape...bahaya...

laskar pelangi said...

bila fikir pasal kanser..punyalah seram sejuk.takut juga bila difikirkan...ermmm...

moga kita semua dijauhkan dari tu semua =)

Freaky said...

cancer... seramnya.. terima kasih share ni

uLan said...

stay alert... learn about cancer simptom.. kalau terlambat buruk padahnya

Fadzlan F said...

my mom kene breast cancer gak..but alhamdulillah die dah hampir sembuh..

dill said...

saye setuju!

dill.

Mrs.Yie said...

semua wanita takut dapat penyakit ni..kena la pegi cek sekiranya ada terasa kelainan pada tempat itu..bahaya ni..memang x boleh ambil ringan..

Apeach Blogspot said...

Bukan main2 penyakit2 ni.=.=

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

good entri .

memang takut dengan penyakit tu .

mmg tak bole pandang remeh

thank ya sharing :P

doc yang comel

fahmie firas said...

salam perkenanalan :)
Nice blog, nice entry :)
Best dapat follow :)
Kalau free jemputlah singgah ke blog saya :)
Boleh bagi comment and Advice :)

http://fahmiefiras.blogspot.com/

shafmechy said...

setuju..prevention is better than cure

syrupmasin said...

perghh berbual doe kalu tibe2 tao ade 3 bulan lg nk idop..

taoslayerz said...

lame gler 5 tahun pendam toh..

gler la. sepatutnyer da watchout awal2 g jumpe doktor ~

Idah said...

betul lah kesedaran utk pergi check-up awal tu yg penting. Hari tu kat Wad satu bilik sama akak dia stage 4, sampai doktor pun tak boleh bedah dah..sbb kata doktor sudah tiada harapan...akibat dr takut jumpa dokt dan lebih percaya ubat kampung kata ibunya pd akak..

ChaCha said...

yup! betul!

fara murni said...

knser mmg ssuatu yg mnakutkn..
-.-

::dAuZsHaNLeY:: said...

omg! cane reaksi makci Fa bila dapat tau dia ade cancer?

Cik Tetra said...

good info..thanks 4 sharing...takutnya...ya allah..mintak2 dijauhkan..amin! ..

Khairil said...

mungkin dia takut nak hadapinya...kesian dia...semoga Allah melindungi dirinya...amin...

sop said...

peringatan yg baik.. harap semua sedar :)

saya dewi said...

good info (':

KeTaM_BaTu said...

perghhh....!!! ketam mengiring ketakutan. hehehe

caliph shuriken said...

rambut doktor tu mcm dlm citer korea, huh...

Bella said...

thanx 4 the info .. takut jugak ..

sisElyadeja said...

if my view.. lg elok x yah tau.. nnt kne g hospital bnyk2 kali.. sakit jugk tuuu :)

rasta said...

nice sharing........

sambil promote webs baru rasta...
Harap sudi jadi follower rasta...

Rasta amat berbesar hati dan berterima kasih....

Mohamadazhan.com said...

4orang dah ahli keluarga yang meninggal sebab kanser...terima kasih fa atas info yang bagus ni...kesihatan perlu dijaga, bertindak awal tu lebih baik...moga Allah memelihara diri ke arah yangbaik semua =)


Jemputan FA Join Contest Aku Berpuisi =)

Cik Ca'ah said...

ala,takutnya kan? huhuhu

Liyana Zahim said...

Tq FA share simptom2 ni.. Nk google pon cam rjn je kan.. Hehehe~

h A n Y S said...

takutlah kalau kita ada penyakit kronik tanpa kita sedar.. :((

Shalina Samsudin said...

risauyaaaaa :(

Albenz said...

seram gak baca2 penyakit mcm nie, takut bila ada dikalangan keluarga yg kena..

teciq said...

takotnye..... :(

nurfatiha blacky said...

uishhh. takuttttt breast cancer. hihihi

KumbangDesa said...

KD punye niece pun disyaki mngidap kanser nih. next week jumpe doktor pakar.kesian tgk die, baru je 17 taun.

intanurulfateha said...

gud entry ^_^

ArulchelseA said...

uikk bahaya ni..kena tgok awal2..

aLyA_syGS said...

5taon pnyakit tu ade kat dye? adehh...
habisla..

alif haris said...

huhuu ..
seram betol ngn penyakit2 cmni .. huhu

betol2 .. kita kene check cepat :)

ZWAN SABRI said...

Alamak, takutla bila cakap pasai kanser2 nii.. Btw, smoga ur aunty cepat smbuh.. Amin! ;)


MySuaraBlog: Nak Peluk Kamu!

schaze zainn said...

auntie schaze pon ade yg mengidap breast cancer, tu pon die wat tak tau je tuptup kan dah stage akhir and dia pun dah takde skrg.

syaz@rozelt said...

huhu..thanks for the info..yg perempuan dah kena stat cek nie~

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

sedia kan payung sblum hujan.. mak aku ade cancer usus... :(

miezah said...

mcm2 penyakit skrg ..

SYANI said...

Thanks for the info... Kena pi buat medical check up ni..

Jiejah Gorjes said...

penah cek bape thn yg lalu...malu gilerrrrrr