Pages

Reasons To Continue Writing

Friday, July 29, 2011

Kena Tau Jugak

Assalamualaikum.

Kelakar Pulak Rasa Semalam.
Dari 8.30 Sampai 10.30 Malam,
Kosong Je Blog.
Shoutbox Tak Gerak Sangat.
Sekali Lepas Tuh,
Haa Kau Berderet Datang,
Semua Kecewa, Tapi Bersyukur Dan Kami Masih Berbangga Jadi Rakyat Malaysia, KAN? =)

Anyways,
Hari Neh Fa Nak Cakap Pasal Kereta.
Bukan Senang Nak Jaga Kereta Tau.
Takat Ada Lesen, Tapi Tak Reti Jaga, Payah La Kawan.

Bila Kita Bawak Kete,
Kita Kena Peka.
Peka Dengan Bunyi, Dengan Keadaan, Dengan Semua Lah.
Kalo Expert Bawak Kete, Tapi Stereng Berat Sebab Tayar Pancit Pun Tak Tau,
Serupa Macam Takda Lesen. -_____-

Hari Tuh Pegi Makan,
Naseb Baek Tak On Radio,
Kitorang Dengaq Bunyi Pelik Kat Bahagian Tayar.
Tapi Tayar Takda Pancit Pun,
So Bila Dah Kat Rumah,
Check, Rupanya Ada Skru Kat Tayar.
Skru Kicik, Tak Mampu Untuk Melobangkan Tayar.
kete alaf baru? =P

Kesimpulan Nya,
Kita Kena Sentiasa Peka Dengan Keadaan Okay.
Pastu Kena Belajar Benda Basic,
Cara Tukar Tayar, Pam Tayar, Check Air, Stereng Berat Kenapa Dan Lain Lain.
Nak Repair Kete Bukan Nya Murah Sekarang.

pssttt: Kawan Saya Cik Bella Neh Ada Lesen, Tapi Bawak Kete Tak Sampai 5 Kali. Ishh Ishh Ishh

82 comments:

Munna said...

pam tyr ngan cek air tu ok dh...tp tang tukar tyr tu tak mampu...takde kederat =.=*

nurani said...

sy tkut nak bawak keta..uwwaaaa..huhuhuh

stuck said...

hahaha..tuko tayo lomah cket...
lomah bnyak..hahha~

syerz eyryn said...

uwahh ! ta sabar laa na amek lesen. .
hehe. . bile mau ckp umo nie !

tiefazatie said...

hihi..btol2...ifa pun blum expert g nie..haha

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...

ila selama 5 6 tahun bawa kereta neh..tahu bawak ja...isi minyak pun xsuka...sbb geli nak isi minyak..huwawwa

tapi mb bila dah ada kereta sendri..ken ala tahu semua neh...vrommm..vroommm..heheh

chuu muqhlis said...

saya geng cik bella ! LOL

RerameUngu said...

yup..mmg kena sentiasa alert dengan kereta..tak larat woo kalo gaji bulanan tu banyak habis kat keta..tak berbaloi rasanya..hehehehe

so, jaga kereta bebaik..nak melenjan pun agak2 la kan:)

cik bulan said...

saya sama ngan cik bella kmu tu..:P..muahahaha

QUEENPINK said...

QUEENPINK JALAN-JALAN

http://roszaliza.blogspot.com/2011/07/vote-queenpink-dapat-hadiah.html

ezzaty harith said...

xd lesen..takot -,-

QUEENPINK said...

QUEENPINK JALAN-JALAN

http://roszaliza.blogspot.com/2011/07/vote-queenpink-dapat-hadiah.html

Syazwan Che Deraman said...

kena peka dengan surrounding..kena peka dengan pengguna jalan yang lain..reasonsnya, walaupon kita dah berhati hati, pengguna lain yang drive / tunggang macam haram nie la boleh bagi masalah dan boleh ragut nyawa kita..

hati hati semasa memandu, sentiasa baca bismillah dan selawat..bila kita berselawat, tumbuh tumbuhan di sekeliling mendoakan keselamatan kita..

Acik said...

huhuhuuu ...
kena enrol kursus jaga kete ni
kite tau bawak jer ... len x taw
huhuhuuuu

amni azmira said...

cik amni sampei la ni pon xamik lesen..nti klu ade pon xgrenti nk drive ke x..heh..penakot sguh..^^

abghani said...

kalau nk cepat blajar pasal kereta beli kereta yg paling buruk dahulu,disitu kita akan cepat dapat tahu masalah sakit pening kereta

kiz said...

papa ku pulang dari kota..papa ku belikan kereta.. jaga kereta macam jaga diri sendiri..

Razz said...

Singgah singgah sini rajin tinggal komen.. :)

http://www.rez90.blogspot.com

syrupmasin said...

kereta alaf baru itu cantek..dekat mane bole tmpah ye?? :D

lala shaheila said...

tahu bwk kete tapi mls isi minyak..ayah yang isi..hehe

Mrs.Yie said...

nak tumpang naik keta ngan fa..fa bawak laju x?hehe :)

diana said...

langsung tak tu pasal kereta.
tau masuk kereta duduk dan pasang radio.hehehhe

Mohd Izzar said...

tak reti nak bwk kete manual..auto ble la..tapi, lesen takda lagi..

milo said...

pandai bawak tapi taktau sangat pasal keta..hee :P terok terok

SweetLikeWhat said...

betul tu..perlu peka dan berhati-hati..

syaz@rozelt said...

hoho..sy dh tuo2 pon x de lesen lagi..insyaAllah thn nie nak amek..sbelum takuttttt..

Atiqah Wadiah said...

haha~chumel nyer kete..sy x penah tau cara2 tukar tayar,pam tayar sumer tuh..yg sy tau,bawa kete n isi minyak kete..tuh jerk..huhu

najmi_paddy said...

hehehe betoi kate cik Fa...

tp kan saye lesen ade kete xde.. so xyah pening pening sal kete lagi... hehehe

ArulchelseA said...

btul tu..jgn tau main pakai je..kih kih kih

ZORA said...

bkan snag nak bawak krete ni..mmg btol la..kne tahu sal tkar tayar pe sume 2 dulu ,baru la lngkap ilmu didada 2..heheheh

TYNTHA LANA said...

Tia..akak, dri mula dpt lesen smpai skrg..belum pun kuar umah..mak akak msti da ckp cmni "baca doa kak long" "doa" "doa" smpai la da smpai destinasi "doa kak long" hehehehe.

bawak keta ni nak kena: peka + doa + segar + sabar

~insyaAllah selamat.. :)

caliph shuriken said...

keta alaf baru tu kiut jaa klau ijau.. mcm ufo yg mesra alam ^^

Wanie said...

fa, cantik keta no 2 tu..hehe..macam UFO tau..:D

wanie pun ade lesen je, tapi macam tak penah lak bawak..huhu

pandai eh pam2 tayar sume? hebat2..

FarhanahAdzlan said...

saya dua2 xde lg..lesen ngan kereta sumer xde..kih3..

Nan said...

Kete saya kete transformers.. xpayah nak peka2.. hehe

Misz Ayu said...

aiiii cumellnye heheii

beLLa said...

eh?ptot aku ade terbatuk2. ade org ngumpat kat sini rupanya. hehe~ haritu aku bawak keta, so dah 6 kali ok. hahahaha~

ABU said...

yaaaak kena peka..jgn pekak hahaha
terutamanya kereta alaf baru mcm kat tas tu hahahaha

iejjah said...

semua iejjah tau..but yg tukar tyr blum thp otai ag...haha...sakit belikat ble nk tukar tyr...haha

aisya said...

baru je g renew road tax kete ptg tadi.. ingat nak renew kat post ofis, sekali tgk off9 pulak.. kene g lagi.. huhu

amna said...

setuju sangat. saya pernah drive sesorang dari KL ke Johor tak perasan kotak kt exzos roboh sikit. nyaris tak tercabut n seret atas jalan..

p/s:tu la padah tak cek kereta b4 jalan jauh.. sampai2 johor je kan dh dapat free leter ^^'' HEHEHE

C i k P i p i T e m b a m said...

hehehe . betul tu .tp kita smpai skang xreti nk isi minyak . kakakaka . bawak kete je reti , bhahaha !

ZouL said...

hahaha..banyak betul la nak kene check..bawak moto je.tak banyak sngat benda nak kene check..maintenance pun murah sikit dari kereta..

nub said...

jadi drebaar aku oit?

cik idora said...

ngee... bawu dpt lesen bln 6 hr too..

p/s : dh follw blog u.. ngee =P

cik idora said...

ngee... bawu dpt lesen bln 6 hr too..

p/s : dh follw blog u.. ngee =P

KimiCnoL said...

baru lepas excident tadi..sob sob..nasib baek xda pape ;))

lia AKA milo said...

akak Lia lagilah,
ada lesen tapi baru dua atau tiga kali bawa kerete.
katanya takut sebab kereta yang ada kat umah beso sangat.

rara pinkmafia said...

huaaaa seday malaysia kalah lah.


kena biasakan bwk kete.sbb nt rugi je lesen.hehehe.tp bwk manual agak mencabar lah.

kotak bulat said...

bawak moto je..hehehhe.. :P

Ini Kisah Tia said...

wooo .. Tia kat rumah aje .. heheh

ChaCha said...

haha.aduhai..kne peka ni..huhu

nadia fatihah said...

hari tu sy lupa nk turunkan hand gear mse bwk keta. last2 rosak, kena tukar pe ntah. sadis btol.

btw, ade je kwn sy yang ade lesen tp xpenah bwk keta lepas dpt P. haha

eja said...

alaa tkt la nk bwk kete..huhuu..

teha said...

betol2.. nnti kalu emergency sng laa sikit.. hehe :)

cik tikah said...

cik tikah ada lesen kete gak tpi bawa kete x smpai 20 kali. haha...

awak, camne komen entry boleh melambak? :( jeles taw. ade tips?

dak eina said...

xnk buat semua tu.. nk drive je :P

Far8 budak baik said...

kau tahu takkkk
tadi pagi baru je
tgk tayar aku pancit..
dah ar pagi tu nk hantar adik pi sekolahhh..
terus naik moto..
3 kali aku pi hantar balik..
lmbt semua smpy sekolah..
hahahaha

ekmal said...

comel je kete tu..hehe

soooooour said...

da lama x bawak keta...adeh..

cik ana said...

haha..bru2 ni sy trsa keta sy kurg angin tp bila tnya mak xde plak nmpk kurg angin or pancit..bkn ape tkt jgk kurg angin sbb rasa lain jer masa bwk tuh..hehe

Ezad Skytech said...

lama da tak pegang stereng kereta ni..heee~

h A n Y S said...

hanys penah tayar meletop masa bawak keta, taya depan pulak, terbelah 2 sportm rim tau, nasib masa tu tak de keta sangat..since tu, sentiasa cek tayar, takot berulang lagi.. T___T

alif haris said...

betul tu fa :)
setakat ade lesen tp tak tahu jaga kereta payah la ..
habis rosak lah kete tu nnt .. :D

Anif Abdullah| AA said...

yup.. kena peka!! ^^

dill said...

saye pun jarang bawak keta. sbb g keje jalan kaki. hehe

dill.

Khairil said...

kena ambil tahu basic thing dalam driving ni...

Shalina Samsudin said...

hehe !
saya tak de lesen lagi :)
tak pe..lama2 nt mahir la tu,boleh aja saya pulak..dlm ape2 yg kite buat,kite kena peka dan tahu tentangnya sbb bila berlakunya incident yg kite tak tahu,tak de la kita gelabah tak tentu pasal kan :)
ehh! ape yg den merepek ni..ok.bai..HEHEHE

amir aizat said...

yes mmg wajib tahu pon,

Nizam Ijam said...

jaga..nnt org lidi tu terbang..hehe

Pink Diva™ said...

me still in learning progress..hikhikhik!!!

Dalin said...

Huhuhuhuhu.. terasa aii.. wakakaka.. nice blogg.. sejuk memandang gituu... ^^,

Lissa said...

comei lukisan kete tu. hihihihi

diyan said...

memang pon ada satu hari tu dyan bwk keta kan ,tak dengar bunyi tayar tu macam pelik ja
last last orang bwak moto yang bgtw :P hehe
myb brek pob kot HAHA
drift la katakan :P

Pure Mahabbah Fillah said...

assalam..ihihii

lucu pon da citer nie..hiihihi

kta taw wak keta n naek keta jer..hihhii

nk bljr pomen yg sennag2 pon x reti..hihii

fa-in said...

best ke bawak keta,mak sruh amik lesen tp xsedia :D

Lea IsNaw! said...

hehehe..comelnya keta tuh

=)

Nina Athira-misu said...

kalau x tahu basic,hancuslah..

cikguden said...

cantiknya kereta cik fathiah. boleh tumpang

hana sudradjat said...

Saya macam kawan kamu,bella tu.ada lesen tapi berapa kali je dah bawa. T.T

aswadz said...

kakak aku ada lesen. tp dia dah x ingat dah macam mana nak bwk kereta...

cpahniza said...

tau xpa..ni dok wsau keta ada bunyi pelik..tayar ok..suma ok..nk p bengkel satgi...huaaaa kopak! nk raya la...