Pages

Reasons To Continue Writing

Sunday, July 24, 2011

Moden La Konon

Assalamualaikum.

Selamat Hujung Minggu!
Buat Kueh Raya Ke?
Anyways, Entry Neh Ditujukan Kepada Wanita.
Yang Lelaki, Mesti Korang Suka Bila Baca.

Fa Cakap Berdasarkan Status Kawan-Kawan Fa Kat Pesbuk.
*naseb baek diorang takda blog =D*
Diorang Bangga Je Tak Reti Masak Nasi Walaupun Umur Dah 20.
Selamba Je Tak Reti Beza Sayur Sawi Dengan Bayam.
Yakin Sungguh Cakap Tuh Ikan Pari Padahal Sebenarnya Ikan Bawal.

Apa Fa Merapu Neh?
Fa Nak Ingatkan Sket Kat Rakan Bloggers Jelitawan Supaya Belajar Lah Masak Sebelum Kawen.
Tapi Sebelum Masak, Kena La Ikut Mak Pi Pasar Jugak.
Baru Lah Boleh Cam Sayur, Ikan, Ulam Pe Suma.

Jangan Ingat Dah Reti Buat Cupcakes,
Dah Hafal Resipi Honey Cornflakes,
Dah Expert Buat Orea Ciskek,
Korang Dah Layak Jadi Isteri Orang.


Habes La Hari-Hari Makan Benda Manis Je.
Baru Sebulan Kawen, Suami Dah Kena Diabetes.
Mau Gitu?

Suami You Moden? Suami You Sporting? Suami You Kaya Boleh Makan Kat Kedai Hari-Hari? Citt! Pigidahh.
Percaya Lah,
Setiap Sorang Yang Hidup Neh,
Mesti Rindu Masakan Mak, Masakan Rumah.
Uncle Fa Yang Dah Kawen 30 Tahun Tuh Pun Kekadang Ngidam Lemak Ketam Arwah Nenek Tau.


Ecehh Zaman Sekarang Career Woman Yea?
Tak Maen La Masak-Masak Kat Umah?
Maap La Yea, Tapi Sebab Tuh La Kes Cerai Makin Banyak Lately Neh.
Suami Lari, Tak Tahan Asyik Makan Luar Ja.

Sorry Kalo Entry Neh Macam Ganas,
Maap Kalo Ada Yang Terasa.
Saja Nak Meluahkan Rasa Pelik.
Fa Pun Masih Sedang Belajar Memasak. =)

pssttt: Gambo Ihsan Kat Sini Dengan Sini, Sorry Penat Nak Lukis. Hehe

79 comments:

My Life's Journey said...

Niceeeeee ... lucu baca entri nie .. chayo2!

aten qylah said...

haha,lawak lahh.kena bljar memasak nihhh.btw feel free to drop a comment ekk
http://gulahatiqyla.blogspot.com/2011/07/saya-bertudung-dan-saya-sangat-pretty.html

diyan said...

betull tpi dyan dah 20 pndai masak nasi dah =..=

cik Dil said...

betul tu yunk..pelik sgt, bila yg bangga sgt..


err dil boleh masak sikit2..yeahhh da boleh kawen..muahahhaha

syrupmasin said...

haha..mak aku pon ade cakap doe..isteri kene pandai masak..nnt baru keluarge harmoni..naseb la aku jd suami nnt..tao buat telur goreng pon cukop la kan :D

Mohd Izzar said...

best2..hohoh..
wanita skg ney..mcm, xkisah sgt klu xpndi masak..sedihT_T

soooooour said...

setuju!girl2 mesti pandai masak!

ïêmå å¢klê§ said...

mesti xpert giler tuan blog ni masak..
hihi

ZWAN SABRI said...

Naseb baek zwan lelaki.. so, tak terasa la sangat nga nentry fathiah kali nii.. HEHE

MySuaraBlog: Asyik Gay Jer, Lesbian Mana?

iMBobo said...

zaman dah lain skrg ni haihh..nnt bila sya dah ada anak, sya nak suruh dia main masak2, biar die timbul minat utk memasak hehe

alif haris said...

eleh moden la konon .. hhehe ..
kene jugak belaja masak ..
antara cara yg boleh mengikat hati suami ni adalah melalui msakan isteri la :)

Wanie said...

sekarang ni org dok kalut belajar buat bende2 gitu la, yang baking..

patutnye mule belajar dari bawah..potong bawang dulu..masak nasik tak reti memang dah parah la..

shameel Iskandar said...

ppuan yg tak pandai masak ni kena ambik kelas kemahiran hidup mcm bdk2 form 3.

fara murni said...

betul3...
ni nak pegang senduk, pegang pisau pn xreti lg..
aish...

syiela said...

nak goreng ikan pun takut terkena minyak berdirinya jauh sebatu.. mak ai!!

ILA HonEyBuNNy said...

hahahha...

ila suka entry neh...terkena diri sendiri...ngeh3..

xleh kawin lagi la cm tu..heheh

farisya!!!! said...

ske post ni..huhuhu...org bru 17 tpi msa skolh rndh dlu dok ngn tok so tok slalo pakse blajr msk mskn mlayu then msok skolh menengh mak plak pakse blaja msk intrnationl food...sya sgt bertuah...hahaha...seriously msk mmg bez!!!!so spe yg xpndi msk lg blajr la..

p/s:terpnjg plak commnt..hahaha:)
btw mmg bez entrie ni!!!

muhamad hanif said...

saya nak isteri pandai masak, oh yeah !!



AHAHHAHAHAHAHA

Syazwan Che Deraman said...

wan selalu tolong nenek berniaga sayur kat pasar.kebanyakan sayur wan dah kenal.
hehehe.

nak bakal isteri yang pandai masak.
hati pon senang :)

Freaky said...

freaky nak perempuan yang pandai masak. hihihi :D

tiefazatie said...

hahha...ifa suka masak2..best tau!

Nina Athira-misu said...

nak bajor masok skang jugak!!

yanyan said...

sedang belajar masak. ahaks :D

chuu muqhlis said...

ni mesti expert nih hihi
chuu pon sdg belajar ^^~

AIEN NOT ALIEN said...

hahaha..memang best laa... memang sempoi la cara penyampaian,segelintir gadis2 sekarang agak kurang mahir dengan ilmu dapur ni..bangga pula bercerita..tapi takpe..dah kawen nanti pandai2 la dapur berasap...

aimie amalina said...

=)
betol!
meh belajo masak sikit2..heheh=)
lame2 jadi pandai la..
dtg dre segmen KB!
nice to know..
dah follow ni =.<

aLyA_syGS said...

da pandai da masak sikit sikit..HAHA
tu pun masak makanan feveret je terror sikit..
kire ok la kan :) hiiihi

MOBYDICK said...

Betul..betul,sebelum kahwin kena pandai masak,tak kan 24 jam makan nasi bungkus...

amnie azmira said...

amat sokong entry nih..sek bek mak ajar saya memasak dari kecik..hee

schaze zainn said...

haha betul tu fa.

pelik dengan mereka yg bangga tak tau masak.

schaze bleh masak yg simple jek..kohkoh

*setakat leh masak n isi perut xP

beLLa said...

betul2. aku pun dlm proses blaja masak n kenal ikan2 semua.plek nape org bangga sgt tak rety masak

ena meina said...

setuju sgttt..hehe!
nice entry:)

shafmechy said...

org ckp, walaupun girl ni dia xnk belajar masak, nnt lepas kawen, dia akan rasa nk masak utk suami..haa, time tu baru kalut nak belajar masak =P

Khairil said...

dalam nak hidup moden pun perkara asas dalam rumahtannga kena tahu juga....

Poktekz said...

betul tuh ...
sokong sangat2 ~~

Meck said...

tak berapa setuju. pandai masak tak semestinya isteri yang baik. tak pandai masak tak semestinya tak baik. pandai masak pun boleh je suami kena diabetes. siapa kita nak menentukan seseorang itu layak menjadi isteri. zaman sekarang ramai wanita bekerjaya, masak masa weekend je & ada jugak tak tau masak. tapi rumah tangga aman harmoni. bagi saya, apa yg penting agama & kasih sayang.

lala shaheila said...

malunya x pandai masak..nampak sgt kat rumah tgk tv je.... :)

apik pehe said...

kek?biskut?nasik?semua apik tak reti buat..hehehe

cucu umie said...

alhamdulilah ayie retilh juga masak2 nie..walopon lelaki..gaga btw, perempuan walopon bkerja..isu2 masak nie jgn abaikan..perlu ingt juga..

milo said...

betol2, setuju sgt2..mymom pon slalu ckp, kau tak pandai masak kau nak bg laki ko mkn ape?? nak dia ada bini lain? haha power ayat mak.hehe

Cik TeN10 said...

air tgn seorang isteri tu penting tau untuk memikat hati suami.. >.<

Mrs.Yie said...

kuih,kek,puding semuanya tu x penting..x kan laki kita balik tengahari nak makan benda2 tu semua?hahahaha..yg penting pandai masak nasi dan lauk pauk..masakan yg lain2 tu x perlu la nak pening2 kepala duk salin resepi sana sini..belajar je secara perlahan2 dengan sesiapa yg lebih berpengalaman.. :)

ChaCha said...

sedang blajar masak juga..jom masak2..ehhe :P

diana said...

setuju lah...
kerja pun kalau hari cuti suami nak jugak merasa airtangan isteri.nak pikat hati suami kena pandai la jaga perut dan selera dia..

op anaz said...

Perempuan skarang ramai yang dah tak pandai masak makanan tradisi... masak kek coklat pandai la..:-(

caliph shuriken said...

sy lebih suka bakal istri yg pandai msak.. msak yg simple2 pun dh kira ok sbb mmg x gemar mkn kt gerai, huh...

fadlisabri said...

Lelaki pun pndai msk k...nak2 lelaki yg hidup merantau di negar org!hehe...

delarocha said...

reti siang ikan tak?

huhu

Cik Ct said...

mak ct ade ckp " setinggi mne pun gurl tue bljr, die kne msuk dapur gak" means, tinggi mne pun jwtan kte, kte kne pandai msk jugak.. air tangan isteri akan mengekalkan sebuah perkahwinan itu.. =)

meaw said...

yang terlalu workaholic sampai lupa tanggungjawab memang susah.... tapi,meaw pandai masak,meh la try masakan kita ^__^

kotak bulat said...

klau tak pndai msk, nnti laki lari.. kalau xnak laki lari & tak nk blaja msk, kita kne beli satu kedai mkn tok laki.. :P

KumbangDesa said...

btol3~

~~Ticer Wann~~ said...

memasak itu mudah... tapi kalau malas memasak tu yang susah :)

ZouL said...

hahaha..kesian laki.hari2 kena makan luar..

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Moden ke mcm tu?
ramai je 0rg yg hidup mewah MissCt jmpe tp still ms0k dap0r..
Dy tu tclap bace kamus mksud m0den tu ap k0ttt...

Noh Kodiang said...

stuju bangatttttt

zaty yusob said...

yup. stuju! tak paham kenape diorang bangge sebab tak pandai masak. sye malu sebab tak pandai masak ;p nanti dah kawen, nak bagi family makan pe? pasir? kalau hari hari pegi kedai, tokey kedai je la kaya nampak gyenyeeeeee :D

Umihoney said...

Salam kenal,

Belajar masak untuk diri sendiri sebab memasak ni is one of life skill. For both lelaki dan perempuan.Tak semestinya sebab akan kahwin.Consequently kerana ada skill memasak it will make our life better,for ourselves and for those around us. Sama juga macam skill yang lain seperti menjahit or even tukar tayar pancit. Ilmu itu pelita hidup.

Have a great week ahead. Great blog and great content.A pleasure to be here.
Umi

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

ya setuju ;)

APAN said...

uish...teruk sngat ma kalau sampai masak nasik pun x tau...
tambah2 lak pompuan tu kan...
pe da...da bengap gitu pun still cam nak bangga lagi.haha...

lain la laki.haha...laki is always right...

perkataan bengap tu mungkin boleh diabaikan. pengomen x dpt menerima sikap manusia sebegini...

Suhazli said...

haah..bukan ke tanggungjawab isteri camtu terhadap suami?jaga makan minum suami?

bukan nak marah ape cuma geram la kan..ada gak isteri yang amik kesempatan ats suami masing2..hurmmm..entah la.. =.="

btw hez da follow!! :)

ZORA said...

entri ni zora sokong 100 peratus..sape yg nak kalo bini yg tak reti masak..tak best wooo...

Elie Lily said...

elie suka masak! jom main masak2 kat dapur sama2! :)

Ini Kisah Tia said...

hahaaa . Tia pun tak lah reti sangat , tapi bolehlahhh :)

GaRy™ said...

perghh... tanak kena diabetis~.. hehe~..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

betol tu.. pompuan yang cakap die xpandai masak kononnye die tu moden n cun sangat la tu... hahahahahhakkk tuiiiiii

Terbelog said...

he3
tergelak baca entri ni

AwieKashi said...

blajar la yerk... T.T

akoo pae said...

huhu btol3..
akoo pon dalam proses blaja.
=)

btw, gamba kek tu mggugat keimanan btol~
haha

Abhamz said...

salam, memang betul sangat lah tu...

b a m b a m ' s said...

iskkk.. malu lar pempuan x reti msk nasi..!! huhuhu

sara zainol said...

Fa, sara setuju ngan fa. jgn bngga dgn diri kita yg xreti msk ni..ttp seharusnya berasa malu.. sedangkan lelaki pon ad yg pandai msk.. ^^

abah khalisha said...

tersangat betul ni..hehehe

cik dila.. said...

betoi3!hehe..kena belajar dr awai2
baru senang nti..:D

Syuxer said...

memang ada benar entri neh..perempuan harus belajar memasak kalau nak kekal bahagia lama dengan suami..

rahsia rumahtangga kekal lama ialah bilamana isteri berjaya membuatkan suaminya boroi dengan masakan dia heheh..

amir aizat said...

nice entry! tergelak bcer nii,hehe

p!q4h b@guss said...

piqah tak reti masak, tapi still ada kemahuan utk blajaq... tak reti tu bukan sbb apa, tapi dari kecik actually ibu takdakla tekankan sgt pasai masak2 ni.. yg basic2 ja piqah reti pun.. lagipun dri kecik kerap mkn luaq.. ayah pun dlu tak bagi sgt ibu masak, alasan dia nnti dapuq jadi berminyak+berbau...
so ini menunjukkan tak semua laki kesah...
sekadar berkongsi...

Nashik said...

Free online Nashik classified ads. Sell, Buy, Find - faster and easier: flats, apartments, houses, PG, jobs, IT jobs, BPO jobs, cars, used cars, used bikes, motorcycles, mobiles, computers.

Nashik

CikMiMiey said...

CM plg take note ayt nih , ''belajar lah masak sbelom kawem '' .... hik hik hik