Pages

Reasons To Continue Writing

Tuesday, July 26, 2011

Air Mata Segelen Pun Tak Guna

Assalamualaikum.

Amacam Pengakuan Ekslusif Tapi Tak Kontroversi Fa Semalam?
Hari Neh Fa Nak Bagi Pesan Sket.
Sebagai Langkah Berjaga-Jaga. *huisshh seriusnyaa*

Kisahnya Begini,
Hari Ahad Hari Tuh Pi Pasar Malam,
Nak Keluar Dari Kawasan Parking Memang Susah Sebab Ramai Orang Lalu-Lalang,
Pastu Bila Jalan Clear,
Tiba-Tiba


Ada Budak Lari-Lari Depan Keta,
Rasanya Tinggi Dia Tak Lepas Pun Pintu Kereta,
Naseb Baek Sempat Brake!

Tak Paham La Cara Orang Jaga Anak Sekarang Neh.
Kalo Brake Tak Makan Time Tuh Camne?
Hilang Anak Kau Kang Baru Tau.

Yes, Saya Tengah Hangin.
Padahal Mak Bapak Ada Je Lenggang Tangan Kosong,
Anak Satu Tuh,
Tak Kan Nak Pimpin Pun Tak Boleh??

Bila Dah Kena Langgar,
Baru Nak Melalak, Teriak Air Mata Segelen Keluar.
Time Tuh Kau Maki Hamun Pun Aku Pedulik Apa,
Memang Salah Kau.
Tak Reti Jaga Anak.
Tak Sayang Anak Yea Kak??


Sama La Jugak Kes Culik,
Duk Leka-Leka Nak Shopping Baju Raya,
Anak Ilang Pi Makan Lolipop Abang Hensem Belanja.
Budak Neh Tau Pulak Abang Hensem Tuh Jahat.

Kesimpulan Nya,
Anak Tuh Anugerah Ilahi,
Jaga Lah Elok-Elok,
Dia Bukan Reti Nak Tengok Kiri Kanan Sebelum Lintas,
Kita Kena La Lintas Dengan Dia, Ajar Dia.

psstt: Cik Dil, Fa Pun Dah Ter-Hangin Pepagi. Hehe

81 comments:

syrupmasin said...

maaf la dik..nnt saya kurung anak saya dlm reban ayam..ta nk bg keluar :D

nurani said...

heee..sabo2...
nnt da kne bru nak meraung2 sedih..cian2 je anak2 dia kan..huhuh

fathiahRAIHANA said...

kalau dah jd sumthing baru nak serik kot ..
pdhal budak2 taktau ape pun kan ..

btw , salam pekenalan ^__^

TYNTHA LANA said...

sokong! hahahaha. tetiba smpai2 kata sokong,hehe.

~betul..secara am..parents skrg..memg tak reti jaga anak..yg muda2 ni..yang umur average between 25-35 ni..perghh.siap ada no ok,hahaha.
Leka..kebanyakkan leka..diorang anggap, org lain yang akan bertolak ansur..tpi tu lah..zaman skrg pnya manusia..cam kata tia..kalau brek tu tak makan lan..alamat..silap haribulan berderai tulg kulit isi anak tdi kat tmpt jalanrya..perkara camtu tak mustahil bukan...

abghani said...

anak anak yg lasak/hiper memang tak suka di pegang

Pyka Rahmat said...

benda ni macam cakap pun tak guna tendang pun tak kena. diorang tetap sama je.

Wani said...

ishh...nsb baek fa x terlanggar...mak ayah die mamai bru bngun tido kot..haha

Sang Penulis said...

: Melentur buluh biar dari rebungnyakan.. Beringatkan lah pada yg tersayangkan.. :)

Munna said...

tak kira la macam mana lasak pun anak tu dah jadi tgg jwb mak ayah kena jaga. pegang dan perati bila perlu.kalau perlu ikat, ikat. tu lebih baik dr tgk anak kena lenyek depan mata.

yanadimple said...

dia igt ank dia da besauuu sgt kottt. ptut pimpin takpun kendong jelaa ank cetuuu.. na jge ank sorg pon susa. ishhhishhhh >.<

http://yanadimple.blogspot.com

apik pehe said...

mek..mulakan hari pagi dengan senyuman..hishhh..pok kang

beLLa said...

betul3. anak mati, slahkan kte lak. pdhal diri sendiri yang careless. fa, aku takot bawak keta la. tskk

SANDRA AZWAN said...

sabar yer babe...jangan marah2..;-)

Mrs.Yie said...

beranak je tahu tapi jaga anak tak semua orang boleh jaga dengan baik 100%.. :)

Pure Mahabbah Fillah said...

Assalamualaaikum....

ska menjejak kan kki d cnie...
bgus sbnrnya entry nie....
lg bgus klu parent c budak 2 yg bc....
hiiihih....
kta slalu wsau gn keadaan2 yg mcm 2...
tkot lnggaq ank owg....
tp kdg2 mak bapak diorg..wat x besalah jea...biar ank mcm 2 kan...

lala shaheila said...

marah nmpak..haha

sara zainol said...

wahh.. marah sgt nie.. sbr ye.. kdg2 tu parents ni pelupa.. seronok pya pasal.. ^^

nexx said...

yer.. betul2.. ari tuh tengah park kete bawah pokok terkejut tengok atas pokok tuh ade budak2.. ee.. bahaya giler..~~

said...

sayang2lah anak2 anda..hhuhu..


XD

panda putih said...

bakal2 ibu mithali ni;)

Khairil said...

anak adalah satu amanah Allah..

raider150 said...

bawa bersabar ingat apa yg terjadi pasti ada hikmah tu....bukan teman nak sokong maner tu...syukur pada allah tiada apa berlaku tu...tq allah..

nurAMALLINA said...

nanti bila dah hilang baru nak terhegeh2 menyesal. aiyooo

syaz@rozelt said...

bgs fa ingatkan awal2 sblum tiba musim shopping sakan..ye la nak dekat raye nie..hehe

farisya!!!! said...

ble bce entrie ni org teringt mak slalo bisng2 kalo ade org yg biar ank dieorg mcm 2 je..bak kate mak.."ish seriau ak tgk bdk 2,mak bpk pn bwt xtau ja"..ermm...nice entrie..

ZWAN SABRI said...

Hurrmmmm, tula pasai... Kalau Zwan, zwan gari tangan anak zwan kat tangan zwan skali.. HAHA

MySuaraBlog: SODA itu STRESS

Afuan Shah said...

haha..marah nau bunyiknya..
lek lu...hehe
laen kali mak ayah diluar sana sila amek perhatian..anak adalah anugerah yang ditipkan sebagai tanggungjawab untuk kita..cewah

bella luna said...

marah nampak,nak kena jual?(p.ramlee ckp),hehe,byk2 la ye;)

Jiejah Gorjes said...

sangat mencabar kesabaran kan bila bab budak2 bermain di jalan raya ni huhuhu

Eddy Dce said...

sabor je la kan kak...nape lah dorang men biar je cam tu...bahaye2...ape2 pon x elok hangin2...huhu....

nowriz said...

babab sikit mak bapa dia.. dah ter-langgar karang baru sibok nak salahkan orang.. hissshhh! ter-ikut hangin..

ChaCha said...

tau xpe..bile ank dh hilang pe sme..mula nak melalak..mata letak meratak cerok.

ïêmå å¢klê§ said...

maybe mak die xperasan kot,,
bese la budak2 kan kadang2 lasak...

soooooour said...

kdg2 x sengaja..anak main lari2...

tiefazatie said...

mmg bahaya nie..huhu..

M Firdaus Mohd said...

mmg hangin je baca.ish, mmg betul, orang sekarang buat anak reti, jaga anak tak reti.

GaDis BuTtErFLy said...

betul tue kata.. kekadang, ramai yg pandang enteng benda mcm nie coz diaorg fikir yg benda cmnie x kn jd kat diaorg, tp bila dh jd, mula tunding jari pd sume pihak... ish33, semoga perkaara cmnie x berlaku pd kita semua... amin... pape pon, ceriaa2 selalu

echaRierie said...

hoho..sbb tula byk kes kehilangan ank..
errr..so scary..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

chill fa..maybe dia terlupa dia ade anak kot..haha :D

harrazdani said...

mungkin anak tu hyper active kot....huhuhu

kaizen said...

btol3!! kalau dah jage anak elok2.. didik anak elok2.. kalau hlg or jadi ape2 tu baru namenyer takdir...

latest entry Bila menderma biar ikhlas... & Urban-or-Disaster

ILA HonEyBuNNy said...

waduhhh..

menangis air mata berdarah la kalau hilang anak...hehe..

hilang anak kucing pun dah mennagis..hehe

tapi xde anak lagi cmna neh?heheh

Bui Junaidi said...

bui kalau keluar dr kereta mmg pegang tgn anak..takut dia terus jln..budak2 bukan nya tahu,kita sebagai org tua kena lebih prihatin..*_*

amni azmira said...

ermm..memang bahaya klu bebudak lalu xnmpak pon..xpsal2 kite lak dpersalahkan kan..

c genk bah ne said...

sabar je la


1.ASYIK-ASYIK LAGU LUAR JE,CUBA LETAK LAGU POPULAR KAT NEGERI KORANG,,KAN BEST!!
2.JOM JOIN BLOGLIST GENK
3.BUANG LAGU?MAAF YER,TAK NAK
4.CIPUT SANGAT TRAFIK BLOG KO
5.BLOG YANG MENJADI MANGSA KEKEJAMAN GENKCORNER

Nad Ezrin said...

Tak sayang anak agaknye . Ish ish. Kalau aku ade anak , aku jage baeekkk baeeek nye. huhu

aisya said...

sebab tu parents tak suka bawak kitorang adik-beradik jalan2 masa kecik2 dulu.. duduk umah diam2.. hehe

Sarah Asyiqin said...

Yup.. Betul tu... Dulu pernah tgk budak putus cari sebab dia masukkan jari dia kat eskalator. Sian dia, kecik2 dah ilang satu jari. Time dah berdarah2, baru parent dia dtg.. :(

muhamad hanif said...

woooo,

maafla akak,saya jnji jga anak elok2 lepas ni.


senyum yaa ?

Mohd Izzar said...

huhuhu..yela..
sy nangis dua tiga gelen la klu mcm tu...

Wanie said...

huhu..bahaya betol, kalau terlanggar tu sume dapat susah..

akoo pae said...

hehe ilek2..

tp mmg la hangin kan..buatnye terlanggar..
haish~~

sayangi anak anda.

=)

meaw said...

mak-mak....... macam tula... dah terkena baru la nak nyesalll

caliph shuriken said...

slalu diorg biar cmtu laa.. kna langgar / ilang baru nk bising, huh...

iKhRam said...

sebagai pemandu kereta pun kita pun kene la berhati-hati dan peka sama..

kalau dah berada di tempat ramai orang, kita pun kene sama2 beringat.. sebab apa2 yg terjadi, keslahan tetap kepada kita..

kadang2 memandu ini perlukan fokus yg tinggi kan?

tersilap sket pasti ada yg menjadi mangsa.. huhuhu.. sabar je la..

emydiaz3 said...

bahaya la....TT

Noorul Amera Adnan said...

untuk mati ada banyak cara tapi untuk hidup hanya ada satu cara :) jemput singgag : antara keperluan dan kemahuan

asamasin said...

bto2..anak tuh anugrah Allah..huhu..kalu xjage anak ngn baek,nati Allah tye kat akhirat..huhu

Terbelog said...

pnh gak jd cmtu
tp adik la
bkn anak
blm kawin lg fa

cik Dil said...

kasii hon ajaa budakk tuu..mmg daa puas idop tuu..=.="


hehhe..xmo angin22..jomm senyumm sama2..

Atiqah Wadiah said...

btol tuh..mara tul bila nampak b'juta2 lemon knk2 atas jln raya..nk jln pon ssh..huhu

NADIAH KZAMAN said...

kan skrg mcm ade ape ntah org wt macam anjing dah anak tu, tp xelok la kn wt camtu. yg penting, klu kite sayang anak, kite jaga anak kite betul2 kan? barulah nmpak kita parents yg berguna n sayangkan anak2. mcm mana mak ayah kite sayangkan kite, we shud do the same thing too!

r.a.firdausi said...

2 r.. pelik gak kadang2.. time anak tu da teruk, cedera, nak nazak la baru sibuk2 nak jage.. time tu la nak nanges.. nak saman2 org..

time anak tu sehat, jagela btol2 len kali..

tapi camne pon.. masih ramai lagi yg sayang anak dari yang tak sayang..:)

Ezay Hadry said...

garang nye...hhehe tp betul kan..
ezay pernah la jugak tapi bukan orang la, lembu..nsib sempat brek..klu tak sape nak sembelih?? ekekeke

iMBobo said...

mak bapa mmg patut disalahkan..geram juga nih! hehe

amir aizat said...

lumrah alam, manusia slalu mcm tu kan,huhu

baby said...

hati2 semasa memandu..

ngeee~
sgt susaah nk jage anaak skrg wo0..
umo 10 thun isaap rokook..
nih pulaakk..umo sthun...lari2 lanngggarr keterr..kih4

shafmechy said...

last2 org yg langgar dipersalahkan..=(

Amira Izzati :) said...

Huhu , Sedihh :( *Tetiba :')

ADEEYA said...

Huhuhu :/ always happen

Liyana Zahim said...

Pesan kat ank jgnla mintas jln walo lam keadaan cane skalipon.. Jgn mlntas.. Dok je situ walo umah sbrg jln.. Haaa~

nashanadz said...

bukan nak katela, budak2 sekarang mahupun orang dewasa da tak sayang nyawa.. tempah maut lagi ade.. saya biasa terima repot, mati yang lintas jalan tu.. ade yang budak2, main2 ejek2 lagi kereta yang lalu lalang, bila da terkena, buat repot palsu cakap kaki anak patah.. skali bila dengar satu pihak lagi, rupanya budak tu yang main2 lintas2 jalan..

Rtp Farra Arisha said...

that's why we have to do what we'd think! lindungilah dan sayangilah orang tersayang :)

dill said...

anak anugerah Tuhan. hargai mereka.

dill.

cikguden said...

aii lenggang je. tak patut...

ZORA said...

susah jugak jge anak ni....

ArulchelseA said...

tu la pasal..dah jadi apa2 baru nak nangis la apa la..masa jg leka..kih kih kih..kdg2 aku pun de jumpa gak mcm ni..

IzariahzainaL said...

indeed!

b a m b a m ' s said...

kekadang anak-anak lasak..tuh yg terlepas dr tgn..huhuhu.. xleh nak blame parents 100% jugak coz anak2 buah den pon ado yg mcm tuh.. -.-'

Syuxer said...

ank2 yang nakal dan keras kepala selalunya suspek yang dok main lari2 kijang kat tepi jalan ke whateverla..mak bapak dah pegang dah kadang2 ada gak terlepas..masalahnya anak2 kecik sekarang bila dikejar, dia lari laju plak..bagi mereka, mana ada erti bahaya huhuh...

bila ada anak sendiri yang keras kepala dan nakal sangat,kita akan taula nanti..:)..susah nak handle dorang huhu..

eh syuk bukan bela mak bapak dorang,cuma sharekan pengalaman syuk berdasarkan pemerhatian kenapa ada anak2 kecil terlepas heheh..

schaze zainn said...

hihi. biasala tu Fa, asyik sangat shoping sampai anak sendirik tertinggal..

last week kot, schaze pi shopping, tibe2 ade dak kecik nanges, rupanya mak hilang..adoiyai.

masa tu baru nmpak mak budak tu berlari kat kaunter nanges2..kehkeh