Pages

Reasons To Continue Writing

Saturday, July 30, 2011

Awak, Tolong La Paham

Assalamualaikum.

Terharu Pulak Bila Kak Diana Dengan Kak Wanie Tanya,
"Tak Update Blog Ke?"
Terima Kaseh Sangat Menunggu Update Dari Saya,
Nah 2 Hengget. =P

Siapa Yang Tak Paham Cakap Fa Neh Ek?
Sebenarnya Fa Nak Cakap Pasal,
Kucing Jalanan

Sebagai Hantu Kucing,
Adalah Normal Bagi Kami Untuk Menegur Kucing-Kucing Terbiar.
Tapi Yang Sedeh Nya,
Kucing-Kucing Neh Tak Friendly La.
Dia Macam Fobia Dengan Manusia.
Kesian Dia, Agak Nya Asyik Kena Buli Je Kot.


Contoh Situasi:
1. Ada Anak Kucing Atas Bumbung Rumah Jiran Fa, Kesian Dia. Kitorang Nak Tolong, Tapi.... Dia Lari Bila Nampak Manusia. -_________- Naseb Baek Ada Tempat Teduh Bila Ujan.


2. Keluar Makan. Pastu Ada Sekor Neh Tengok Dia Dok Kibai-Kibai Kepala, Tangan Asyik Lap Mulut, Rupanya Ada Tulang. Lama Jugak Tersekat Tulang Tuh Kat Gigi Dia. Nak Cuba Tolong, Kita Baru Jalan Setapak, Dia Dah Beribu Tapak Lari.

3. Anak Kucing Jatuh Dalam Longkang. Mak Dia Tengah Nak Pindah Rumah, Sekali Angkut Yang Satu Neh, Terjatuh Pulak Dalam Longkang! Agak Dalam Pulak Tuh. Tapi Mak Dia Marah Orang Nak Tolong Amek. Sampai La Besar Budak Tuh Hidup Dalam Longkang.

Kesian Tau Kucing-Kucing Terbiar Neh.
Pernah Sampai Fa Berdoa

" Ya Allah, Kau Berikan Lah Petunjuk Kepada Kucing Tuh Supaya Dia Tau Yang Kami Nak Tolong Dia, Bukan Nak Cedera Kan Dia. "

Fa Harap Sangat Kat Kawan-Kawan Yang Tak Suka Kucing, Jangan Lah Buli Dia. Biar Kan Je Dia Pun Lebih Bagus Daripada Dok Sepak-Sepak Dia.
Ish Kejam La Tengok Orang Dera Kucing.
Nak Nanges...

Oh Selamat Berpuasa Di Bulan Ramadhan Al-Mubarak.

psstt: Harap Maaf Doodle Sangat Buruk, Saya Kekurangan Tenaga.

79 comments:

syrupmasin said...

ermm..betol2 weh..kesian..tp aku macam scary sikit nk pegang kucing2 terbiar nih..haha..jahat jugak aku..diskriminasi kucing :D

Puan Kutu said...

kesiannya klu kucing2 terbiar nie kena buli kan..btw salam ramadhan!

CIK FERRA AWW said...

bagus lah wat entry ni. mnyedar kan manusia2 kat luar sana supaya sayang kucen gak ^^

Syazwan Che Deraman said...

saya kesian kucing..paling kesian tengok kucing kurus and kucing yang kena lenyek ngan kete..

saya tak dapat tolong kucing kucing itu..
saya geli kucing :)

Aisyah Aina said...

kadang2 tak puas hati dengan emak kucing ni...mentang2 sayang anak...orang nak tolong pon tak boleh....

nasib baik penyabar :D

ILA HonEyBuNNy said...

ila pun tertgu gak..bila la dia nak hupdate..selalu cepat ja update entry baru kan ptg tadi..ehhehe

wah2...rumah ats berwajah baru la..heheh

ila xbuli kucing cuma tgk ja..heheh...sbb geli nak pgg kucing...ngeh3..

salam ramadhan...;-)

Jiejah Gorjes said...

cantek header baru auchh..

errr kucing atas bumbung tu sib baik la ada word bumbung kan igt kan aquarium tadi wawawawa larikkkkk...

*opss selamat berpuasa*

dak eina said...

eina suka ngan kucing tp kdg2 takut jgk nk pegang =.=

eina xleh jaga kucing.. parents xsuka...

selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak fa!

nurani said...

meh2 selamatkan kucing2 terbar..hihhih

eja said...

suke sgt kucing!kdg2 nk kua air mte tgk kucing tpi2 jln yg kurus kering tuh..npe la xde org nk bg mkn..

Wanie said...

datang kutip dua hingget..haha

huhu..kucing tu hidup atas bumbung ke..alahai kesian betol..akak tak suke kucing tapi xdela nak dera kucing..

Unna said...

huhu unna tak suka kucing :(
tapi kesian kalau tengok kucing terbiar. huhuhu kesian sgt.

TYNTHA LANA said...

~~ Tak sangka..syazwan geli kucing,kih3

Hurmm..tia,awat lukisn kucin atas nun tak seghope kucin?hahaaha. dalam minggu ni, ada 2 biter psl kucin kena dera.. ishh manusia ni..mentang2 haiwan tak bleh bercakap..

Leysa JL said...

tidak berapa minat dgn kucing tapi tidak pun terlintas mau seksa kucing-kucing 2..kcian, dorang pun makluk ciptaan Tuhan juga kan..:)

Novelgurl said...

X SUKE kucing tp x seksa kucing..jht tol orng y wt kucing mcm tuh
Hppy ramadhan !

family of fur said...

btl3.. cian kucing terbiar ni.. fof klu jumpe, bg mknn.. bwk mknn kucing dr uma.. bungkus.. then ble jumpe bg.. klu die lari, xpela. mgkn nnt die mkn.

btl3.xske ngn org sekse menatang.. cian menatang tu..dorg xberslh.. tp tula.. ad org xphm..

just 2 cents... :)

SoLy SoLicious said...

sy suke kucing... tp kucing terbiar ni, bulu die kasar..sebab xterjaga..sebab tu macm geli skit nak pegang..heee..


selamat berpuasa jua tuk awak ^_______^

beLLa said...

kucing jalanan dah dilatih ntuk jgn percayakan manusia aku rse. tp slalunya diorang ni kotoq, aku tegur kalau takde kurap je. although cam bias, kte kena jge kesihatan diri jugak kn ;)

selamat berpuasa jugakk noo ;)

iefa ujang said...

mmg ksian pown.kdg2 ada yg smpai hati seksa binatang 2...ishhhhhhhhh

tiefazatie said...

ifa sllu je bg kucing2 kat kedai mkn teu mkn..haha..saja je..tuan kedai geram je..hihi

caliph shuriken said...

bgus laa ada rasa kcian kt kucing.. teruskan usaha stakat mampu yer...

p/s: salam ramadhan & selamat berpuasa ^^

Mr iz said...

ye betul tu makhluk yang comel... buat pe nak buli..tangkap je...kasi bela.... he he he.... selam menempuh ramadhan moga berkat segalanya....

kotak bulat said...

dia tkut dicederakn tu...lg2 kucing kecik.. mak dia msti nk protect ank dia kn.. :)

fiq. said...

kita tak suka kucin, tapi tak suka juga nak buat tak baik kat kucen,,,,dia pon makhluk kan

nadia fatihah said...

sy pon suka kucing!

salam ramadhan :)

dill said...

Salam Ramadhan Al-Mubarak, Fa comel :)

dill.

officially19 said...

tiba2 teringat dekat seekor anak kucing yang kurus kering..jumpa tengah jalan.time tu ina naik kereta dengan parents.time ina lalu,kucing tu dah ke tengah jalan.bila ina pandang je belakang lepas kereta ina dah jauh sikit,ina tak nampak dah anak kucing tu.kena langgar kot.sedih pulak rasanya.

Goblogz said...

kita sejiwa dan sehati berdansa

Suhazli said...

ye..tiru la macam sahabat nabi.. abu hurairah kan?bapa kucing..

hez pon ske kucing gak..mnje..meoww!!hehe

Aida Omar said...

xsampai hati nak buli kucing..
tapi pelik ada gak yg sanggup dera kucing kan..huh!!

Siti Arfah said...

Mmg trsgtlahh kejam spe yg ske dera kucing tu. terok3. huhu. Btw salam ramdhan kareem. :)

Nina Athira-misu said...

takot kucing...haha

muhamad hanif said...

HAHAHAH,

tadi ada anak kucing sesat menyorok dekat bilik air ruma aku.

nasiblah ada aku yang penyayang ni kan..

ZackJ said...

oaoer yang baru lepas, metro kalu tak silap, seorang wanita kena smana RM400 sebab mendera kucing..

Kucing ni binatang kesayangan Nabi, so kalau kita sayang kat kucing dpt pahala

asma said...

terharuu sangat baca entry nih. mmg pun kalau kucing yg org tak bela mcm takot kan dgn orang. kita baru ja nak pegang dah lesap deyy

diana said...

komen akak ni kan mungkin akan buat ada yang meluat kat akak tapi siyes akak rasa perempuan sangat hodoh bila sepak2 kucing dan pukul2 dia bila dia dekat.kucing je pun bukan dinasor.kalau dia gigit pun tak luka la..
dia cakar pun bila dia dalam bahaya je.

AzatLazat said...

takut kena cakar ngan kucing.hehe

bunbun said...

ish! samela pengalaman kita! hukhukhuk

Ezay Hadry said...

kucing ni nak je dekat tapi dah trauma kot kena buli or sepak ngan manusia lain..sian kan

Ema Razali said...

hm kesian kucing2 tu kan? ema dlu tak suka kucing, then ema stay kat uma cousin yg bela banyak kucing. ade dlm 2bulan kot ema stay sana. trus ok :) makin syg dgn kucing!

ZORA said...

kesian dgn kucing 2..

amir aizat said...

semu org kesian, tpi susah nk crik org prihatin.huhu

Elixindora said...

kucing,..mmg comel kan??

membalas kunjungan. jom join G.A

lala shaheila said...

selamat berpuasa :)

Syuxer said...

syuk emmm x dapat pegang kucing kerna dorang akan lari bila nampak syuk heheh..so syuk boleh pandang dari jauh ajela heh

selamat menyambut ketibaan bulan ramadhan..:)

Lieyly ︱ Alia said...

kehh3 , kalau kucing alia kan..dia ngada2...terlebih gatai kot..hee !
salam ramadhan dan selamat bepuasa yah !! ;)

Anif Abdullah| AA said...

suka kuceng gak..hehe..
salam ramadhan eh ^^

nashanadz said...

family saya sangat sayang kucing.. ayah dan adik kedua tu kucing kurap pun diorang peluk cium.. adik yang last tu tak bole pegang kucing alergic, lagi pulak ade ezema tapi peluk jugak kucing.. bila naik bengkak muka, kantoi dah hihi.. anak saya lagi la.. habis kucing tu sampai tak bernafas die peluk cium die pindah2kan kucing.. aduiyaii

amni azmira said...

saya suke tengok kucing..tpi nk pegang..sori..penakot sikit..ehehe ^^

Aimifiqa said...

yup. kucing tu mmg sian. tapi kucing kat umah ni, kucing tbiar dtg umah buat tahi plak di rumah. hihi

~NajiLaA~ said...

ohh~my mum ske gile amek kucing tepi jln dulu.pastu bile dah ok kucing tu,die bg makcik i.hihi

Mohd Izzar said...

wow..penyayang nyer..hehe..bagos2

shafmechy said...

kucing terbiar ni, klu kita rajin bg dia makan, lama-lama bukan dia jinak ke?

Elie Lily said...

ksian mmg pada kucing terbiar..tapi elie tkut ngn kucing..macam mana tu?
hahha

ZWAN SABRI said...

Yeah! memang kesian sangat ngan kucing2 terbiar nii.. btw, mmg tabik springla dekat depa semua sebab tabah untuk survive kat atas muka bumi nii.. HUHU

MySuaraBlog: Asal Usul Kaca Mata Hitam

syaz@rozelt said...

huhu..susahnye nak komen dekat sini..kena skroll smpai kebawah..bnyk benor komennyer..hihi..

kesian gak dengan kucing2 nie..tp klu dah sampai bkurap jd geli pulok..huhu

better mase tengah suci2 tu boleh la bwk blek rumah n jage.hehe

sara zainol said...

salam ziarah, kucing2 jalanan tu xberdosa. lau boley jaga la mereka, mereka pon makhluk allah jgn ^^
~ salam ramadhan almubarak dr sara ~

Himmymaru said...

Saya pun hatu kucing, tp bese akan usaha gak smpai kucing tuh dtg kat saya. Hulurlah ikan ke ayam ke? Kompem dye lapa. :)

mr.curly said...

tu ari wa ado tgk kt berite psl sorg mangkuk ayun ni sepak2, pijak2 kucin..grrr hanginnn tul wa..kalu takut or geli dgn kucin tu skalipun,kan elok di biorkn je.

p/s: gaknye geli binatang yg berbulu kottt..tp cam la kt anggota badan sndri xberbulu..hikhik

Khairil said...

sepatutnya manusia kena lebih berperikemanusiaan...

Cik Tetra said...

huhu betol2...kesian tgk kucing2 terbiar...tp dorg mcm takut..bile nak pegang je lari..sbg pencinta kucing..sy x kisah kucing tu cantik ke..kurap ke?? sy tetap akan suke.. :)

Aku Afzal said...

kadang2 sian kat menatang esp. si kucing ni,lagi2 time nak lintas jalan.takut dia kena langgar je.ai doakan yang terbaik dan agar kucing2 tu selamat je la

ezzaty harith said...

heee..sian an kucing camtue..kite pon suke kucing..

http://ezzatyharith.blogspot.com/2011/07/adik-baru-lagi-p.html

btw selamat berpoce esok...hee :)

cunndaa said...

walaupun cunndaa sgt alergic ngn kucing, tapi takder lah tergamak nak cederakan kucing...

Mrs.Yie said...

kucing antara binatang yg paling di sayangi baginda rasulullah.. :)

teha said...

hye hye ! selamat berpuase esk :)

zulhilmi.tempoyak said...

cantik lukisan tu...
tp kn kucing kte kn....hihih
segan nk gtau..;p

ibnuismail said...

Fa ke yg lukis gambo tuh?? comel la...hehe

kaizen said...

org tua2 kate bykkn selawat baru la binatang2 semua sng kite nk dkat...

*abg sy bakal vet so slalu sgt org pesan camtu kt dia...

latest entry 2 Benda yang Blogger TAKUT & Urban : Camera Paling CANGGIH

Anyyss Shuhaimi said...

pernah gak alami..cian kucing tuh kan?huhu

Muaz Faris said...

bulan terbaik, meh buat baik

terjah Tips ping Blog di Group Facebook

misyamissyou said...

aah tau..kesian kucing cm tu..tp kalau jumpe mak kucing yg nak marah segala bagai tu..kite biar je..jnji dpt tolong anak dia jatuh tu

alif haris said...

ouh kucing atas bumbung rupanya .. ingatkan atas akuarium .. hihiks

cantik header ramadhan ni fa :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

oh Fa! doodle anda sungguh comel! jeles doe, kau pandai lukis..aku takde seni..hehe..

Fee takot kucing..harap maaf~ :D

MEDIHA OMAR said...

Comel je doodle kucing atas bumbung tu :)

rara pinkmafia said...

rara syg kucennn jugakkkk =)

dear sorry lambat singgah,bz sket cr brg kawen.eh eh dh tukar rumah eh.selamat menyambut puasa dear.

cik tikah said...

hahahaha.. sian dia...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

heheh.. aku xsuka bela kucing.. tapi suka nengok kucing hutan n kucing parsi :)

Anak Wak Mail said...

saya tak berani langsung nak pegang kucing!hehe