Pages

Reasons To Continue Writing

Tuesday, July 19, 2011

Patut Lah Mahal

Assalamualaikum.

Pernah Tak Korang Terpk Kenapa La Ada Beberapa Biskut Mahal Sangat?
Kalo Ikut Kan Bahan Apa Je.
Sebenarnya, Cara Membuat Tuh Yang Buat Mahal.
Ce Mana Saya Tau?
Haa Pengalaman Okay!
Ahad Ari Tuh, Fa Tolong Umi Buat,
Kueh Buah Rotan.

Kueh Apa Tuh?
Sila Tunggu Hingga Penghujung Rancangan.



Nak Bagi Resipi Neh,
Akak-Akak Suma, Mrs Yie, Kak Pia, Kak Diana, Kak Ulan
Jemput La Yea Siap Kan Kertas. =D *ke dah tau resepi?*

Bahan-Bahan
500gm tepung pulut,
500ml santan
250ml air
4 sudu besar gula
1 biji telur
50 gm bijian
1 sudu besar esen ros
minyak masak

Cara Buat:
1. Campur Santan Dengan Air. Ketepikan.
2. Pecahkan Telur, Pastu Campurkan Dengan Gula and Esen.
3. Kacau, Tuang Dalam Santan Tadi, Pukul Sampai Lunyai, Sebati.
4.Campur Tepung Pulut, dan Gaul Hingga Jadi Adunan.
peringkat pertama

5. Buat Bulat2 Kecik.

6. Lekat Kan Dengan Bijan

peringkat kedua
Last Sekali,
Goreng Sampai Jadi Macam Gamba First Tadi.

hiasan :P

Nak Tau Apa Yang Susah?
Adunan Punya Lah Banyak,
Tapi Nak Dibuat Bola2 KECIK GILA Kot.
Memang Satu Hari Suntuk La Baru Siap.
Sebab Tuh La Mahal.
Tenaga Banyak Habes Bhaii.

psstt: Umi Saya Tak Jual Kueh Raya Ek, Dia Memang Suka Buat Kerepek, Kueh. =)

116 comments:

schaze zainn said...

cewahhh ade resipi jugak xP


p/s: weekend ni nak try la..hihi

cik Dil said...

dil reti mkn jer..x tau pun buat nii..hbt la fa..hee

ArulchelseA said...

skang ni zaman kuih tunjuk je..kih kih kih..

Mohd Izzar said...

owh, nma dia buah rotan ekk..
baru tau..selama ne mkn jew la tau..haha

syrupmasin said...

perghh sekarang kau jd tukang buat kueh2 nih ke doe??

cx's said...

wah! share resepi? huhu. seronok ni. aye suke!! jemput singgah

!Fatin Fadhillah... said...

hehehe.. kebetulan! semalam fatin buat kuih samprit..!

LIYANA ONLEY said...

wahhhh...
kueh buah rotan
le order?hehe

nida husna said...

sedap ker kuih ni????

akoo said...

kah3 gamba chef hiasan tuu mmg comel~
=p

Miss Tasantek said...

dulu kecik2 selalu kena tolong mak gentel benda ni. sampai naik berkeruping ar tapak tangan. kadang2 kalau dah telajak buat tu jadi cam onde2 pon ada. besor plak jadinye.

AL AZRUL said...

owh...mmg ssah nk buat bulat2 tu...
actually, wlu pun sya dak lelaki, sya prnh jgk tlong mom wat kuih almond london, yg tu pun nk kna wat bulat2 jgk, lgi stu wat wadai kepeng, thu tk ape ni?? cbe search la di tenet... wadai kepeng ni kna gnetel bgi jdi mcm bntul cell drah merah tu... mmg penat :-)

Mrs.Yie said...

erk..memang dah lama sangat akak x tengok kuih buah rotan ni..selalu jumpa masa raya je ni..itupun kat rumah orang lain..ekeke :)

Piasara said...

"anak sapa la ni rajin tolong umi kt dapo...bagus2...tak lama dah tu..hehehe..akak mmg setuju la pendapat fa...kuih muih yg kita beli tu kdg2 mahal gila sbb proses nk membuatnya tuh yg punyalah rumit,susah,makan ms sampai sehari suntuk baru nak siap....adoii!
dulu akk kalau beli kuih mahal, mesti akk membebel ckp org tu nk untung banyak..tp bila dah ada pengalaman jual kuih bln puasa dh 3 thn ni..baru akak faham sbb musabab nya..(nak2 pulak pd ms skrg ni dgn harga brg2 dapur mahal nak mampus...)"

diana said...

ooo...mudah je eik buatnya...
bahan2 pun senang dapat..
nak buat la raya ni..

tahun ni nak buat kuih yang bajet rendah je..
heheheh...
kalau nak buat biskut2 coklat pun
pakai coklat tesco je...
wakakaka...
giler punye jimat ni..

Terbelog said...

selalu je kn kuih ni
tp xde la nk buat sendiri kot he3

penaberkala said...

ore klate panggil kuioh ni "golek lengo"
make sedap, tp tengok oghe buat seksa gak
kena gentel2 bulat3, kecil2 woooo

cucu umie said...

memanglh mahal sebb nak bt tu agk susah..tpy kdng2 ad juga kan yg pky mesin untuk bt semua tu..hoho

ZORA said...

patutlah mahal...
btw raya nak dekat..hehehe...:P

cik aisha said...

xpnh buat lg kue ni...da de resepi ley try wat utk raya ni...(kalau rajin)huhuu

Syuxer said...

best kueh neh..ranggup dimakan begitu sahaja heheh...cam susah nak watnya huhu.. dahla kena wat guli kecik2..huhu

muhamad hanif said...

waahh,

resepi raya ?


AHHAHAHAHAHA

diyan said...

betul betul ,.mcm kek lapis sarawak tu gila mahal . tpi sebab bahan yang digunakan tu memang dah mahal :D heee

KeTaM_BaTu said...

cewah... dia bagi resepi kat kite semua lah...

ChaCha said...

suka ni benda ni..hehehe

Khairil said...

skrg org main tunjuk2 saja...lagi pun yang mahal tu sebab bahan2 dia...hehehe...saya suka makan buah rotan ni...krup krup krup..rangup!!!

NNisa said...

waaahhh sedapnye.
suke! suke! suke! :)

missSandwich said...

itula..upah tenaga pown kne amek kre gk kn..=))

teynteyn the doll said...

selamat membuat bola2 kecik hehe

= d = said...

boleh la jual..
:)

tomatokering :) said...

rajin je buat . skrg mmg tunjuk2 jela .. kekeke ;p

cik pieja hut said...

kueh bom !!

beLLa said...

nme kueh tu kueh rotan ea?nenek aku evry year buat. mmg leceh ouh. kueh ros pun sme. nampak simple, nak buat dia makan masa. dok depan minyak panas satu hal. haih

syiela said...

suka makn kueh ni... dulu pernah try buat tapi bila goreng meletop kenapa erk?

shida'R said...

sedap2 hehe,tempah jela kat sni..blh hahaa^^

ROSMARIEZA BINTI ROFIEE said...

rajinnay tolong umi dy buat kuihhh!:)

mr.curly said...

tul tu..tgk cm senang n murah..tp bile wat sndri bru kite tau peritnye..

amir aizat said...

selalu makan waktu raya,hehe

TYNTHA LANA said...

Tia..ada sejarah "gelap" kami sekuarga dgn kuih ni..hehehe

Chempaka Sari said...

baru tau. selama ni tau telan jek. tanpe memikirkan betapa mahalnye kueh tuh sbb free kan..(mak yg beli).

aLyA_syGS said...

kalau xletak bijan,mesti lagi best

caliph shuriken said...

kdg2 rsa lenguh mulut dok mengunyah kueh ni, huh...

HAZWAN17 said...

tak minat sangat kuih ni cam keras jerk nak kunyah haha

Dea said...

alamak..nk mkn kuih ni la...:P.. tetiba...

eik`S noName said...

esayd makan n beli je suke..hehe

ietchan-kun said...

tggu nk dkt raye la bru try..
kalo wat skrg skjap je abis..bru nk simpan dh lesap jd mcm chipsmore plak nnti..hehehe (^_^)

Wanie said...

wah, kuih bulat ni..
penah makan tapi tak suke sbb ade biji2 tu..huhu

buat siap2 utk raya ke?hehe

rara pinkmafia said...

nenek rara pandai buat gak.dye mmg meletup2 kan.heheh

L-mi Redzz said...

wahh!! blh tempah nant ni... =)

ツ Bieaz ツ said...

buat bola kecik2 tu sbb kueh nie mahal...
letih OOoooo nak bulat2 hihi nanti buat besar2 tak pasal2 kena pelangkung hahaha

cikguden said...

lama la tak makan kuih nie. minta sikit

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

mak aku reti wat kuih ne.. tapi aku xsuka sangat la kuih ne... hehehe.. tpai kalau ngah lapor , kuih ne gak aku sebat... hahaha

meaw said...

awak! sedap tahu tak kuih ni, kita kalau raya siap tapau letak dalam poket g,hehe

tiefazatie said...

wah..buat sendiri ek?

alif haris said...

pandainye fa buat kuih .. hehehe :D
buatkan tuk alif .. haha

APAN said...

still mcm senang lagi.sng tol aku ckp kan.lelaki pemalas punya komen.haha...

bab harga mahal tu aku pasan gak.balang kecik je...harga dah atas 20...mmg x beli la kalau aku.haha...

nana fazlina said...

best mkn kueh ni sambil tgk tb . mmg masyuk . hoho !

Fathiah Hamim said...

schaze: haha oopsss

Fathiah Hamim said...

dil: haha fa pun tatau memula, umi cakap baru tau. hehe

Fathiah Hamim said...

arul: hehe tapi kalo boleh buat sindri pun tak salhh

NiNaBaNaNa said...

haihh sedapnye . tengah puasa ni sedap tengok . hihihi :D

Cik Azizah said...

wah mcm tu je nak buatnya?? kuih ni plg laku di makan time raya..

Liyana Zahim said...

Allaaaa tp tak suke kuih inila.. Ske kuih kaler itam tu apekah name.. Tau mkn je.. Kahkahkah~

Fathiah Hamim said...

izzar: humph dah agak! :D

Fathiah Hamim said...

syrup: dah lama dahh. haha

Fathiah Hamim said...

cx: hehe cuba la (:

Fathiah Hamim said...

fatin: waaa tak makan sangat. heheh

Fathiah Hamim said...

liyana: mahaaal nehh haha

Fathiah Hamim said...

nida: fa suka (:

Fathiah Hamim said...

akoo: hehe mekaseh. =D

Fathiah Hamim said...

miss tasantek: haha! samalah! dah penat, mula la malas. =DD

Fathiah Hamim said...

wadai kepeng? vade ke? wah pelik nama tuh nak kena cari =D

Fathiah Hamim said...

mrs yie: haha memang jupa tyme raya je

Fathiah Hamim said...

kak piasara: laa akak jual kueh ke? malu pulak bagi resepi neh haha

Fathiah Hamim said...

diana: jimat takpe! janji ada makanan. haha

Fathiah Hamim said...

terbelog: haha dulu2 memang bedal abes, neh first tyme buat sindri

Fathiah Hamim said...

golek lengo? golek sampai lengoh tangan ek?hehehe

Fathiah Hamim said...

ayie: haha fa pun terpk benda sama! takda mesen ke nak buat bulat2 neh? lecehhh haha

Fathiah Hamim said...

zora: raya nak dekat?? lah sanggatt

Fathiah Hamim said...

cik aisha: haha senang je nehh

Fathiah Hamim said...

syux: yeap! memang best hehe

Fathiah Hamim said...

anip: bolehh laaa

Fathiah Hamim said...

diyan: bahan mahal, cara buat lagi mahal!

Fathiah Hamim said...

ketam batu: haha malu i tauu haha

Fathiah Hamim said...

cha: sedappp

Fathiah Hamim said...

khairil: hehe mana yang boleh buat sindri kitorang buat. =D

Fathiah Hamim said...

nisa: hehe memang sedap!

Fathiah Hamim said...

misssandwich: yeap kalo dia upah orang, kan dia nak kira gaji lagi. =)

Fathiah Hamim said...

teyn: meh la tolonng

Fathiah Hamim said...

= d =: jual? tak hebat gituu hehe

Fathiah Hamim said...

tomato kering: ada jugak yang maen tunjuk je

Fathiah Hamim said...

pieja hut: kueh bom? yea ke hehe

Fathiah Hamim said...

bella: yeap2!

Fathiah Hamim said...

syiela: maybe sebab air kot?

Fathiah Hamim said...

shda: hehe tempahan tidak di ambil. haha

Fathiah Hamim said...

ros: oh wellllll ngeeee

Fathiah Hamim said...

mr curly: kan3.

Fathiah Hamim said...

amir aizat: yeap2! sukaa

Fathiah Hamim said...

lana: wahh sejarah gelap? creepyyy

Fathiah Hamim said...

chempaka sari: haha biasa la tuh

Fathiah Hamim said...

alya: err tak2, sebab kalo tak dia takda rasa.bijan tuh hero kueh neh.

Fathiah Hamim said...

caliph: haha sebab sedap ke

Fathiah Hamim said...

hazwan: gigi tak kuat la tuh. :P

Fathiah Hamim said...

dea: hehe buat la

Fathiah Hamim said...

eik: haha cuba la buat

Fathiah Hamim said...

ietchan: haha buat la dulu.try2. hehe

Fathiah Hamim said...

wanie: biji tuh bijan laa

Fathiah Hamim said...

rara: letup2 sket. tapi bukan macam popcorn.haha

Fathiah Hamim said...

helmi: ishh tak da lah hebat

Fathiah Hamim said...

bieaz: haha betul3!

Fathiah Hamim said...

cikguden: nanti raya ada la haha

kotak bulat said...

dlu kb selalu buat..hehehe..
tp sekarg tak buat da. :)

hazirahmahadzir said...

sedap2..feveret i youuu! :D

ILA HonEyBuNNy said...

dulu kecik2 belajar jugak wat...sbb ikot nenek wat...ehhe

suka makan tau..nak cari la nanti...eh silap..wat sendiri...heheh

Maicher said...

hmm. sedapnyaaa!
nampak gamba pon da drooling.
hee~
btw,thanks for sharing.

insyaallah, masa cuti nanti nak try.
hehe^^

cik sakdi said...

ooo kite tau biskut ni. selalu beli je, xtau buat, hehe mood raye ni