Pages

Reasons To Continue Writing

Monday, June 6, 2011

Sape Bayor?

Salam Sejahtera Semuaaa.
Sape Ada Kekasih?
Entry Neh Memerlukan Pendapat Korang.
Tak Kira La Ada Buah Jantung Hati Mahupun Idak.

Untuk Pihak Jate:
Korang Rasa Korang Patut Ke Tak Bayar Untuk Makwe Korang?
Situasi:
1. Makan Time Dating.
2. Movie Ticket.
3. Popcorn.
4. Parking Fee.
5. 20 Sen Masuk Toilet.

Maybe Sekali Dua Korang Memang Konpem Bayor La Kot? Good Impression La Katakann. Tapi, Kalo Dah Berpuluh-Puluh Kali Guano Pulak?

Untuk Pihak Tino:
Korang Boleh Terima Ke Bayar Sindri?
Situasi:
1. Makan Time Dating.
2. Movie Ticket.
3. Popcorn.
4. Shopping Barang Seperti Bag, Kasut, Dan Barang Peribadi Laen.

Or,
Sorang Bayar Makan, Sorang Bayar Ticket.
Kira Fair Juga.
Makan Dalam 30, Ticket Campur Popcorn Pun Around 30 Jugak.
So Macam Mana?

Sebenarnya Kan,
Pelik Ke Kalo Bayar Sindri-Sindri?




Dah Tu Je Nak Tanya.
Sudi-Sudi La Menjawab Yea.


pssstt: Entry ini Tiada Kena-Mengena Antara Yang Idup Dan Yang Dah Tiada. 




68 comments:

Syazwan said...

hahaha..tak ada bezanya ;)

muhamad hanif said...

HAHAHAH,

bayar separuhseparuh pun ok kankankan ?

Shima Hishamuddin said...

haha tak tahu la, tak penah ada bf :P

tapi mybe rasa sptutnye cm laki blnje ni, girl blnje tu. bertolak ansur sikit la. pokai gk laki tu kalau asyk blnje je. haha

APAN said...

erm...aku sebagai rakyat yg bnyak komitmen kpd negara mmg kurang pengalaman dlm bab ni...

bagi aku, atas masing2 punya cara la. tp aku pun xtau cmne.kalau mampu bayor la, kalau sengkek wat pe nak bayorkan...
gilir2 la...

eyrah said...

hahaha.sendiri makan. sndiri bayar.

AdibAzizi said...

gilir gilir la yang elok .. kalau malas sgt , byar sndri .. takkan la kuar dating takbawak duit , ye dak ? kehkeh

syrupmasin said...

bayar sendiri2 lah..dapat simpan duet buad nak kawen nnt :D

beLLa said...

laki kena byrkan ntuk aku! haha. jk jk. sharing is caring kot! byrla sme2. sian pakwe kau. kopak dia nanti. kalau anak dato takpela. kalau cucu atok je.. paham2 jela HAHA

diana said...

agak pelik jugak..
sebaiknya kalau nak bayar sendiri2 ,baik kelur sendiri je..
kawen pun sendiri ..
heheheh

ibnubaba_04 said...

aku mmg x kan bayar..pompuan ape ni nk suh laki bayar??bajet pisau cukur ke ape..haha

sniffa93_aznil4eva said...

ikut masing2 sebenanya.
kadang2 ada lelaki yg rasa mmg kena belanja gf dia, ni mmg ada.

tapi kalau dah hampir setiap hari nak berdating pergi lunch pun nak sama2, plg kurang pun hujung mggu mesti kena keluar en..takkanlah lelaki kena byr je. mampuih.

haha, sekali-sekala bf/gf nak belanja tu takpa jugak, selebihnya elok byr sendiri:)

Ummi Atthiyah ILS said...

for me la. saya jenis x kesah. lau bf ada duit n die nk blnje, saya oke je. tpi act, x slalu la nk harapkan duit die kn. saya lgi suke lau die menyimpan. so kire, kalu kua berdua, byr utk sndri2. xde hal punye la. lau skali skala byrkan utk bf pun oke. sbb sya jenis x kesh. :)

cerebralassasin777 said...

urmmm,bg sye lah an,sye xksah sgt bab2 duit nih...klao sye ad duit lbih sye blanje beliau makn or somethng...kkdang beliau blanje sye bile beliau dh gaji,beliau ikhlas nk belanje...klao x xp r sye juz dating jaln2 at shoppng mall ker,at tasik ker...at least dapt tatap wajah beliau yg indah & supaya beliau xsunyi ckoplah...=)

WaNnY said...

kami selalu wat alternatif like, if he paid for lunch, i'd paid for other things. :)

tapi kadang2 he paid for everything, which is, seronok jugak macam tu kadang2 :P

Farah Fazen said...

slalu nya masing2 tong2 la.. huhu

syazmeera yahya said...

selalunya dia byr semua , bukan sbb aku yg mintak tp dia yg nak. bila aku nak byr , die tak bg. menyampah ! >:(

Ozzy Choc D'Luscious said...

hehheh boleh je nk bayar sendiri2..emmm..tak best plak, tukar2 ayat..'bayar sendiri2' tukar kepada 'share' wahahha

bdk johor said...

kalau wa pulak, wa selalu keluar ngan kucing wa. nak suruh dia bayarkn jugak ker? hahaha

tapi..agak2 lar jugak kn. tolak ansur sama2. kalau semua perkara lelaki jer yg bayarkn, gunung everest pun bole rata. hehehe

cik Dil said...

err dil xde pakwe..xtauu laa..^^
tp bile dil kuar dgn kwn lelaki, biasanya dorang yg bayarkan..tiket wyg, mkn..bukan ambil ksmptn, tp dorg yg sukerela nk byrkan..heheh

zety madu said...

bab shopping tu patot sendiri-sendiri..

SyerraSyafeyra said...

erm...xpelik pown...saye pown kadang2 cam2 byr same2...fair la kan...law si dia de duit lebey baru la si dy belanje,same gak law saye de duit lebey saye lak y belanje...

Pupel Liyana said...

kungsi je.. takde hal.pupel sampai kawen kongsi semua.

Shah Iznan said...

steady...kalo bini konpem gua bayar..awek pikir dulu sebelom bayar...keh3...

Afiq Din said...

pihak tino n jate kne wat plan...
klu minggu n date, pakai pitih jate dulu...
minggu depan, tino plok...
tpi siap2 kasi pitih kat jate dulu...
hahaha

Fathiah Hamim said...

syazwan: mana boleh tak da bezaaaa

Fathiah Hamim said...

muhammad hanif: kan kan kan :D

Fathiah Hamim said...

shima: yea ke neh tak penah ada bf? :P bertolak ansur baru la berkat. eh yea ke? =.=

Fathiah Hamim said...

eyrah: ngee boleh kan?

Fathiah Hamim said...

apan: ecece berkhidmat untuk negara la neh. gilir-gilir.

Fathiah Hamim said...

adib azizi: ngee betul2.

Fathiah Hamim said...

syrupmasin: haaaa tau takpe! itu yang ditunggu. :P

Fathiah Hamim said...

bella: kau memang suka buli wan. :P

Fathiah Hamim said...

diana: erk. pun boleh.

Fathiah Hamim said...

ibnubaba: uishh memang tak kan bayar yea? langsung? kes berat neh. :P

Fathiah Hamim said...

sniffa93: tu la pasal nya. kalo la lunch ari2 memang kopak.

Fathiah Hamim said...

ummi attiyah: haa bagus2. :)

Fathiah Hamim said...

cerebralassasin: awwwww sweet nyaa.

Fathiah Hamim said...

wanny: kadang-kadang memang seronok. kalo selalu rasa bersalah pulak.

Fathiah Hamim said...

farah fazen: hehe bagus!

Fathiah Hamim said...

syzameera: wahh jangan la menyampah. tuh kena sayang lebeh patutnya. :D

Fathiah Hamim said...

ozzy: hahaha. okay2. share2! :P

Fathiah Hamim said...

bdk johor: awww nak join keluaq dengan kucing bolehhh. :D

Fathiah Hamim said...

cik dil: waahhh. tuh nak bodek cik Dil tuhhh. :D

Fathiah Hamim said...

zety madu: tapi, ada jugak yang boipren bayarkan. kaya barangkali.

Fathiah Hamim said...

syerra: bagus. itu la yang kita mahu. baru lah fair. :)

Fathiah Hamim said...

pupel: awww so sweeeeeettttt

Fathiah Hamim said...

shah iznan: haha. paham2.

Fathiah Hamim said...

afiq din: laaaaa. baru ingat nak cakap good plan. sekali,,,, tino bagi pitih kat jate?? hampehhh

Liyana Zahim said...

Org putih ckp Going Dutch: LAnje dri sndri.. Slagi lom laki bini sile jgn over.. Hahahah~

Fathiah Hamim said...

liyana zahim: ngahahaha. baek lah kak. :P

mai meowmeow said...

mana mana pun bolehh ~ HAHA *jawapan budakbudak*

taliff said...

Ikut siapa yang lebih berduit bayar? ok tak? wahahahaha, mungkin gilir2 ok, sebab tak akan menimbulkan rasa terhutang budi suatu hari nanti...hehehe..betul kew?

herumi said...

Salam. kalau mr.herumi and mrs.herumi selalunya kita gilir2. Hari ni herumi bayar, esok mrs.herumi bayar. Tapi xpenah lagi bayar asing2, leceh... Kecuali pegi asing2 dalam perisitiwa yang berasingan. hehehe...
Tapi yang lebihnya mr.herumi la yang bayar sebab orang pompuan biasanya malas nak bangun bila lepas mkn... hehehe, jgn marah gegirl semua.
Blog NETonX

syana mizwateva said...

gilir2 la...hahaha,

Khairil said...

kongsi bayar pun best juga...baru rasa happy sikit...

cik bulan said...

bayar seniri2...^-^..haha...lebih afdol..kalo gado xyah nk ungkit2..haha

asfz lily said...

xtaw la kan..xpenah date lah..huhu

Fathiah Hamim said...

mai meow: elelele comel la tuhh. :P

Fathiah Hamim said...

taliff: setuju2. :D

Fathiah Hamim said...

herumi: wahh sweet. alaa panggil je la waiter datang bayar kat meja. :D

Fathiah Hamim said...

syana: okeh2. boleh praktik. :D

Fathiah Hamim said...

khairil: ohhh kalo tak kongsi, tak happy yea? :P

Fathiah Hamim said...

cik bulan: ngeeee plan yang bagus. :O

Fathiah Hamim said...

asfz: hehehhe.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

orang perempuan selalu amik kesempatan terhadap lelaki :)

Fathiah Hamim said...

taufiq: ehhh selaalu pulakkk.

CtZ said...

bese bf je byr..ala bukan selalu pun. sebulan sekali jer..haha

Fathiah Hamim said...

ctz: ooo kalo tak selalu tak pe la. (: