Pages

Reasons To Continue Writing

Saturday, June 4, 2011

Cuba Lah.

Happy Weekend!

She's Still Young,
Everybody Protested,
Instead Of Correcting The Wrong,
You're Adding The Hatred?

She May Be Truthful,
Maybe She's Not,
If You're Helpful,
Assist Her Bout What She Forgot.

I'm Not On Her Side,
Just Wanting To Clear Things,
At Least I've Tried,
Let Us All Give Her Teachings.

*******************************************

Poem Di Atas Kalo Korang Paham,
It's Referring To The Evans Case.
Fa Tak Nak Letak Link Pasal Evans Tuh.

Firstly, Maaf Sebab Fa Bangkitkan Isu Neh Semula.

Sebenarnya Fa Pelik.
Pelik Dengan Kita Semua.
Pasal Benda-Benda Neh,
Ramai Bebenor Mengkomen.

Tak Kesah La Yang Membina Ke,
Yang Menghina Ke,
Tapi Mesti Beratus Commentor.

Yang Dahsyatnya,
Refresh 5 Saat Je Komen Dah Bertambah.
Sana Sini Orang Share.

Cuba Kalo Pasal Isu Agama.
Berapa Kerat Je Orang Tekan Button Share.

Lagi Satu,
Punya Lah Ramai Re-Post Pasal Ceghita Cenggini.

Kalo Takat Isu Pakai Tudung Tak Betul Tuh,
Memang La Beribu Buat Entry,
Tapi Setiap Kali Pun Mesti Berbaur Dengki Dan Kutuk.

Cuba Kalo Kita Nak Tegur Pasal Something Or Someone,
Kita Tulis Elok-Elok.
Jangan Pakai Emosi Yang Melampau.
Guna Kaedah Pros And Cons.

Jangan Libat Kan Sesiapa.
Pakai Gamba Lukis Kat Paint.
Buruk Pun Tak Pe,
Asalkan Orang Paham.

paham tak?

Memang Lah Ada Yang Censor Gamba.
Tapi, Buat Pa Lah Nak Di Tayang Benda Tak Elok Banyak Kali?
Semua Orang Penah Buat Silap.
Fa Yang Buat Entry Neh Bukan Nya Baek Pun.

Apa Faedah Yang Kita Dapat,
Kalo Niat Kita Nak Tegur,
Tapi Cara Nya Salah?

Cuba Lah Guna Cara Yang Betul.

 Selamat Berhujung Minggu! (:

psssst: Mesti Korang Sibuk Gi Wedding Kan.

76 comments:

syrupmasin said...

huhu..cantek lukisan :D

SoutulMujahid said...

yes... setuju. beratus2 komen. skang ni dah beribu kot. kalau bab2 nasihat, tazkirah, atau agama, cukup susah nak baca. bahkan mungkin ada yg skip2 je baca. kan? nak share apatah lagi

tapi kalau bab2 ngutuk org, dialah no.1. ramai yg kutuk budak tu, tp kenapa x kutuk sistem politik kufur demokrasi yg diterapkan di negara?

puncanya adalah pemerintah kita melaksanakan hukum kufur. pernah kita utarakan pasal ni?

harrazdani said...

biasalah fatiaah dah jadi trend hari ini, kalau yg membabitkan keburukan dan kesalahan sesama manusia mmg ramai yang suka dan ambil perhatian, kalau yg berkaitan agama dan ilmu orang tak berapa minat coz kadang2 terkena atas batang hidung sendiri..;)

faidah misnan said...

sokong mujahid n harraz . . :)

diana said...

sebab itu kita kena banyak kan entry2 berunsurkan keagamaan dan nasihat..
bukan entry berunsurkan hiburan,keseronokan,
kata mengata...
dalam entry tu kita selitkan nasihat2 untuk si pelaku...
dengan cara tu kita akan rasa terbatas untuk meluahkan kata2 kesat dalam entry kita...

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Bagus. Anda adalah antara yg berfikiran matang tanpa hentam x tentu hala. Sy akan cuba memperbaiki diri sy supaya tidak mempersendakan org lagi lepas ni. :D

RedVixen said...

tu lah! banyak gila komen.... beribu kot.

Misz Emiylia said...

Ha'a, sekarang banyak yg komen pasal tu! ape nk jadi! inilaa manusia, lebih suke bende2 mcm tu.

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia memang tak reti lukis . Tia guna penulisan ;)

Segmen Tia : jana Pendapatan Dari Blog

kpah k-poh said...

perkara yg tak elok..memang cepat tersebar..dik..

ABU said...

mausia mmg macam tu, jarang sangat nasihat diberi tanmpa diselitkan dngn unsur kutukan, terutamnya darpada public mcm ni..

sedangkan kadang2 tu ia mungkin memerlukan pendekatan yang berbeza..
ah macam2..
happy weekend too..

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

isu yg sebegini mmg cepat tersebar dan itu yg orang minat nak ambil tahu... lepas satu isu... dtg lagi isu lain... bila nak habis tak tahu la...

Cik Farah said...

Btol tu fa..benda dah lama..nak dekat setahun dah..baru nak kecoh sampai satu malaysia tau..nasib xmasuk paper je..

haihh

Atie iskandar said...

tak penah tengok lagi blog dy.. fb dy pon.. tapi pe2 pon stuju bebenor dengan fa.. nk tegur dengan care yg baik baru dy ley trima..

ZORA said...

mcm2...hahahaha

ZouL said...

wahhh..hahah..Zoul tak paham punnnn

ChaCha said...

nak cakap lebih pun tak guna...benda dah jadi.apa-apa pun..kita amik iktibar.

Fathiah Hamim said...

syrupmasin: sangat cantek kan. :)

Fathiah Hamim said...

soutul: kadang2 orang comment tak pk akibat. hmmm

Fathiah Hamim said...

harrazdani: hmm kalo terasa, tak leh nak komen? tak leh nak share? :/

Fathiah Hamim said...

faidah misnan: :)

Fathiah Hamim said...

diana: betul2. sambil menyelam minum air. :)

Fathiah Hamim said...

azroy: harap dipraktikkan yea.

Fathiah Hamim said...

redvixen: jeles pun ada. haha

Fathiah Hamim said...

miss emiylia: sedeh kan.

Fathiah Hamim said...

tia: haha. okay.

Fathiah Hamim said...

kpah: tapi perkara elok lambat betul kak.

Fathiah Hamim said...

abu: semua hanya tau hentam.

Fathiah Hamim said...

izzat nazmi: kan. takda ke isu yang lebih best. -_-

Fathiah Hamim said...

cik farah: eh dah masuk metro online rasanya.

Fathiah Hamim said...

atie: just tengok blog dia. sekejap je followers 2 ribu.

Fathiah Hamim said...

zora: awak punya blog tuh yang macam2! :P

Fathiah Hamim said...

zoul: err tak paham apa ek?

Fathiah Hamim said...

chacha: banyak orang tak peduli iktibar.

soooooour said...

kita relax sudah...........benda remah jgn wat sakit kepala...

taliff said...

komen hampir seribu untuk 1malam, giler ahhh..pastu share link die cepat giler....adoiiiyaiii

shark said...

ada yang sanggup baca semua older post dia semata-mata nak cari post pasal tutt tu.

kehkehkeh XD

BUNGA said...

tegur dengan berhikmah, lebih mudah orang nak terima . kan? :)

AdibAzizi said...

yup stju2 .. byk yg kritik pedas2 .. ptut bg tguran yg elok , sng nk trime .. btw comel lukisan ;)

Fathiah Hamim said...

soour: betul3.

Fathiah Hamim said...

taliff: adoiyaiiiiii

Fathiah Hamim said...

shark: hahah salah seorang ka? :P

Fathiah Hamim said...

bunga: yeap. takda la sentap sangat.

Fathiah Hamim said...

adibazizi: tau takpe. erk. comel yea? terima kaseh! haha

Inspirationalefeks said...

ape the evan case?

♥iDaYu aYu♥ said...

setujuuuu!!!

A retarded kitty said...

semua orang nak mengutuk, tunjuk hebat mungkin

fiey said...

nice post dear!! :)

farhana_aziz said...

nice entry.

mmg adat manusia.suka cerita-cerita yang macam tu..

manusia akhir zaman.

alif haris said...

hurmm manusia biasa la kan .. lebih suke kpd bnde2 lagho .. huhu ..
eh chop! act sy xtawu ape kes evans tu ? kes ape eh ? haha

Red said...

amboi... pedas owh entri *terasa*

btw, mana mata orang dalam lukisan tu.? hoho

Fathiah Hamim said...

efeks: adinda evans. >.<

Fathiah Hamim said...

idayu ayu: hehe thankss

Fathiah Hamim said...

retarded kitty: barangkali. hmmm

Fathiah Hamim said...

fiey: thanksyy

Fathiah Hamim said...

farhana: thanks. bila kita akan berubah. :(

Fathiah Hamim said...

alif haris: lagho jugak la yang dia suka ek.

Fathiah Hamim said...

red: pedas ke? maaaaaf! mata? lupaaa. :D

beLLa said...

weh! betul. bru balik wedding ni. and terus hujan. haha.

malas nak komen pasal budak tu. harap dia sedar apa yang betul ape yang salah. huhu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

lagi kita layan benda tu lagi la die suka kan.. mesti die rase lagi bangga kan :)

ayie said...

dah xde pun blog dia...tekanan..

zacky786 said...

sgt setuhu ~

HAZWAN17 said...

menegur biar dengan cara yang berhikmah kan

hana sudradjat said...

i like your poem (: poem is one good way to give advice.manalah tahu boleh masuk antologi form 1 selected poem and short stories .heeee....tulis banyak-banyak lagi tau. :D

Fathiah Hamim said...

bella: ceh ingat apa yang betul tadii.

Fathiah Hamim said...

taufiq: betul laaa. fa pun pk macam tuh. makin menjadi dia.

Fathiah Hamim said...

ayie: lebih baek takda. tapi, dah terlambat pun,

Fathiah Hamim said...

zacky: setuhu yea? :D

Fathiah Hamim said...

hazwan17: yeap! kalo nak marah2, memang susah la nak menjadi

Fathiah Hamim said...

hana: wahhh best nya. tak terpk pulak boleh jadi macam tuh. ngeeee.

aMiRaH said...

comel yer lukisan..hehehe

qamarguyz said...

salam ziarah..
huhu, tak payah cakap lagi la..
da ramai yG cakap kan?
siapa lagi nak mengaku takda dara??
sila angkat tangan!

ezzah said...

mmg hot la cita tu kan . banyak je entry pasal dia .

Fathiah Hamim said...

amirah: alaa perli ke. :P

Fathiah Hamim said...

qamarguyz: betul3. err saya turun tangan!

Fathiah Hamim said...

ezzah: tau takpe!